Megyei hírek

2019.05.04. 14:00

A Somogy Megyei Önkormányzat hírei

Egy remekül sikerült expo Marcaliban, pezsgő kulturális élet a Vigasságok terén Kaposváron, és ütemezetten haladó TOP-os fejlesztések – sok jó eredménnyel büszkélkedhet a Somogy Megyei Önkormányzat.

Pezseg az élet a Vigasságok terén

Alapvetően jó döntés volt évekkel ezelőtt átépíteni a Vármegyeháza udvarát, hiszen a Kaposvári Vigasságok tere szerves része lett a megyeszékhely művészeti, kulturális és sport életének – mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Mint kiemelte: a látogatók megszokták a helyszínt, igénylik a rendezvényeket. A megyei önkormányzatnak nincs elég szabad kapacitása, hogy folyamatos élettel töltsük meg a teret, ezért döntöttünk – meggyőződésem szerint jól – üzemeltető kiválasztása mellett. Az üzemeltető Együd Árpád Kulturális Központ segítségével részt vállalt a Rippl-Rónai Fesztivál, a Miénk a város fesztivál, a Múzeumok éjszakája, a Mézfesztivál lebonyolításában. Nem lesz ez másként idén sem, ezek az események már szerepelnek a rendezvénynaptárban.

A kulturális bemutatók, koncertek mellett vendégként jelentek meg a farsangi futók, a katasztrófavédelem ifjúsági versenyzői és a helyi termékeket bemutató vállalkozások. Természetesen saját rendezvényeink is voltak és lesznek a Vigasságok terén. Ilyen a két sikeres Somogyi Borfesztivál, amit az idén újra megrendezünk. Somogy és Hargita közötti kapcsolat szorosabbra fűzését, egymás értékeinek bemutatását szolgálta az az értéknap, mely során a két testvérmegye bemutatkozhatott egymásnak, és a somogyi közönségnek. Kiváló partnerre találtunk azokban a vállalkozásokban és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei Szervezetében, akik oroszlánrészt vállaltak az események szervezésében. Jó döntés volt létrehozni a Kaposvári Vigasságok terét – tette hozzá Biró Norbert.

Ezrek ostromolták a vásárt

Rengeteg munkával járt a Marcali Expo előkészítése, de megérte; alapvetően sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött – értékelte röviden a kiállítást a főszervező Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Hangsúlyozta: közel egyéves álom vált valóra. A tavaly nyáron megfogant gondolat, hogy mutassuk be itt, Marcaliban is a helyi termékeket, a helyi és a térségi agrárium szereplőit, valóságot öltött. Számtalan egyeztetés, megbeszélés, a fő irányok kijelölése és a szervezéssel helyenként járó stressz is része volt az elmúlt hónapoknak. Szerencsére kiváló partnerekkel dolgozhattunk együtt a közös célért. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezete, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ, az Agrárrendezvények Kft., Marcali önkormányzata és természetesen a megyei önkormányzat munkatársai sem sajnálták az időt és energiát, hogy olyan rendezvénnyel jelentkezhessünk, amely a látogatók mellett a kiállítóknak is maradandó élményt nyújt.

Kicsit izgultunk, hogy milyen lesz az időjárás, kedvez-e a kültéri kiállítóknak, vajon mennyien lesznek kíváncsiak erre a kiállításra és vásárra. De ez úgy gondolom, természetes, hiszen közel tíz éve nem volt már ilyen rendezvény a városban. Éppen ezért is szerettük volna feleleveníteni, hiszen egykor sikeres volt. Ma már elmondhatom, jó döntést hoztunk. Több mint százhúsz kiállító – köztük horvát és szlovén vendég – érkezett minőségi termékekkel Marcaliba. A standoknál barátságos, minden kérdésre készséggel válaszoló vállalkozókkal, és a környékbeli települések képviselőivel találkozhattunk.

Már az úgynevezett nulladik napot is tartalmas szakmai és kulturális programok jellemezték. Utóbbiak nagymértékben segítettek abban, hogy gyermektől az idősig kilátogassanak az érdeklődők a sportcsarnokhoz. Jó volt látni, hogy szinte percről percre egyre többen és többen érkeztek, s azt is, hogy az arcok vidámságot tükröztek. Több korosztályt igyekeztünk a színvonalas kulturális előadásokkal, koncertekkel megszólítani, ami úgy tűnik sikerült. Sokan voltak kíváncsiak a helyi előadókra, de talán természetes az is, hogy az országos hírű énekes és a zenekarok koncertjein egy gombostűt nem lehetett volna leejteni, telt ház volt a rendezvénysátorban, sokan be se fértek, kívülről hallgatták kedvenceiket – mondta el Huszti Gábor, majd hozzátette: bíztunk az Expo sikerében, de a napi több ezer látogató felülmúlta várakozásainkat. Ezúton is köszönöm a munkáját munkatársaimnak és mindenkinek, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban. Ez a siker, az ő sikerük is – emelte ki.

Topon állnak a TOP-os fejlesztések

Ütemezetten halad Somogyban a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) megvalósítása – adott gyorsjelentést a megyei önkormányzat által koordinált pályázatokról a közgyűlés elnöke.

Biró Norbert kifejtette: a TOP-ban összesen 43,45 milliárd forintot fordíthatunk azokra a fejlesztésekre, melyeket a somogyi településekkel közösen terveztünk meg. A rendelkezésünkre álló forrás 90 százalékának, mintegy 41,95 milliárd forintnak a felhasználásáról már született döntés. Időközben közel 45 milliárdosra nőtt a megyei keret, ugyanis, több mint 1,1 milliárd forint értékben született pozitív támogatói döntés két korábban beadott somogyi pályázatról. Forrásátrendezés segítségével valósulhat meg a Balatonfenyves – Buzsák – Csisztapuszta kisvasút fejlesztése, illetve a Balatonberény – Balatonszentgyörgy – Vörs kerékpáros útvonal kialakítása. Az elmúlt két évben 344 pályázat érkezett be, melyek közül 273 már biztosan nyertesnek tekinthető. 2019 további építkezéseket, beruházásokat hoz Somogyba. Alig pár hónap alatt duplájára nőtt a megvalósult beruházások száma.

Niklán interaktív méhészeti múzeumot alakítottak ki, és nemrég adták át a balatonmáriai belvízvédelmi rendszert. Hetente érkeznek meghívások az elkészült fejlesztésekhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában