fotók

2019.05.06. 15:31

Sokan az érvelést és a novellaelemzést választották az érettségin

A szokásosnál nagyobb vizsgadrukk ült ki hétfőn reggel némely diák arcára, más jobban leplezte a stresszes pillanatokat. Később többen is úgy vélekedtek, nem volt különösebben nehéz a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi, bíznak a kedvező folytatásban.

Gyeszát Zsolt

Egy-egy tanári mosoly oldotta a diákokban a vizsga előtti feszült pillanatokat a kaposvári Táncsics Mihály gimnáziumban. Sokan hoztak a megmérettetésre szőlőcukrot, egy-egy szelet csokoládét, bízva azok agyserkentő hatásában. Néhány órával később már felszabadultan jöttek ki a diákok a vizsgáról, voltak, akiknek kicsivel több mint három óra is elég volt a teljesítéshez.

A megkérdezett maturálók többsége az érvelésre és a műelemzésre voksolt a választható feladatok közül, utóbbinál egy Mándy Iván-novellát kaptak a fiatalok. Akadtak azonban kivételek is. A táncsicsos Csábi Rita például az összehasonlító elemzés mellett döntött: egy József Attila és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódott a feladat. Úgy érzi, összességében nem volt annyira nehéz a vizsga, bízik a jó eredményben.

– Nem ért váratlanul egyik feladat sem, nem is izgultam annyira – vélekedett Horváth Ella, a kaposvári Munkácsy gimnázium diákja. – A szinkronizált filmekről szóló érvelést választottam, azt hiszem, ez szimpatikus téma a fiataloknak. A novellaelemzésnek is örültem, sokat gyakoroltuk.

 

Hasonlóképpen vélekedett Bizderi Nikolett, a kaposvári Lórántffy iskola egyik végzős diákja is. Szintén az érvelési feladatot és a novellaelemzést választotta a lehetőségük közül. Elmondása szerint nem volt különösebben stresszes számára a felkészülési időszak.

A megyei kormányhivatal közlése szerint Somogyban az idén tavasszal 88 vizsgabizottság előtt adnak számot tudásukról a diákok az érettségi időszakban, 33 intézményben, 2687-en maturálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában