gyümölcs

2019.06.25. 16:34

Egyen meggyet, legalább egyet!

A magyar meggyet népszerűsítik húsz városban országszerte. Az ingyenes kóstolók kedd reggel a balatonboglári Platán strandon kezdődtek. A szervezők a gyümölcs jótékony élettani hatására is felhívták a figyelmet, továbbá nem titkolt céljük a hazai fogyasztás népszerűsítése.

Góz Lilla

Tálcákkal a kezükben, meggyel teli tálakkal érkeztek fiatal lányok kedden délelőtt a balatonboglári Platán strandra. A fürdőzőket, a turistákat kínálták a gyümölccsel.

– Húsz városban több helyszínen a Balaton partján és Bács-Kiskun megyében kóstoltatjuk a magyar meggyet – mondta el Tömösváry Máté. A Fruitmarketing Kft . ügyvezetője hozzátette: a meggy könnyen elérhető gyümölcs, nagyon jó a beltartalmi értéke. Meghűléses, vírusos betegségek egyik legjobb ellenszere, de serkenti a szív működését is, valamint jótékony hatással van az emésztésére és a belek mozgására.

– Az utóbbi években itthon egyre kevesebben fogyasztják a gyümölcsöt Magyarországon. Az ipari meggyből 50-80 ezer tonna meggy kerül ki hazánkból külföldre – jegyezte meg Tömösváry Máté. Hozzátette: a magyar meggy minősége kiváló, idén viszont nem lett kiemelkedő a termés, a sok esőzés miatt kevesebb, mint feleannyit tudnak lerázni a fákról.

– Gazdáink törekednek arra, hogy éretten és időben leszedjék gyümölcseiket. A Debreceni bőtermő fajták még fán vannak, most indulnak pirosba, bízunk abban, hogy ezeknek kedves az időjárás – mondta el Tömösváry Máté.

Zalka László feleségével és barátaival 130 kilométert utazott Komárom megyéből, hogy meggyet kóstolhasson.

– Csak ezért érkeztünk Balatonboglárra, nagyon finom és zamatos a gyümölcs, örülök, hogy sok érdekességet is megtudtunk a fajtákról – mondta el Zalka László. Családja befőttként és fagyasztva magozottan rakja el a gyümölcsöt télire.

– Meggymártás, leves, rétes és lepény is szokott belőle készülni otthon – mondta el Zalka Lászlóné.

 

Magyar meggyet az asztalokra

Együk újra népszerűvé a magyar gyümölcsöt címmel kampányt indított a Fruitmarketing Kft. Ötven vendéglátó egységekben, az éttermekben pedig öt hétvégén át kóstolhatnak a vendégek meggyből készült ételeket és desszerteket. Az étlapokra felkerültek piték meggyzselével, de különleges ízesítésű leves is készül a gyümölcsből. Az akcióhoz öt tonna meggyet két szövetkezet, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet és a Fresh Fruit Tész termelői biztosítják. A kóstoltatás csütörtök délben zárul Kiskunhalason.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában