Néptánc

2019.06.10. 19:02

Remekeltek a somogyi néptáncosok a Méta fesztiválon

Néptáncos palántákkal népesült be a Balaton-part: nyolcszáz gyermek és fiatal vett részt az ország egyik legrangosabb találkozóján, a XXIII. Méta fesztivál gyermek-és ifjúsági néptáncos csoportok koreográfia versenyén a pünkösdi hétvégén.

Kovács Gábor

Az országban egyedülálló módon anonim vetélkedő a Méta fesztivál, mert a színpadon csak a műsorszámok címét jelentik be, sem a koreográfus neve, sem az nem hangzik el, hogy mely műhelyből érkeztek a fellépők. Ezzel azt akarják elérni, hogy a zsűri tisztán csak a gyerekek produkcióját értékelje, és ne befolyásolja más a megítélést. Egy héttagú zsűri pontoz, amelyből négyen szakmai kiválóságok.

 

A háromnapos rendezvényre az idén 800 fiatal érkezett az ország minden szegletéből, Gyöngyöstől Galgahévízig, Biatorbágytól Fótig. Természetesen a somogyi csapatok nagy sikert arattak, emlékezetes volt a balatonbogláriak mellett a kaposváriak és a szennaiak fellépése is.

A Méta fesztiválnak rangja van a néptáncosok között is: van olyan műhely, ahonnan csak a legjobbakat engedik el ide, és a néptáncosok közül sokan spórolnak, hogy itt lehessenek, mert a boglári seregszemlén a csoportok a szállást és az étkezést maguknak kell kigazdálkodniuk.

Több korcsoportban mérték össze a tehetségüket az alsó és felső tagozatosok, és a középiskolások, valamint vegyes korcsoportú műsorszámokat bemutattak élő zenére, mert a produkciókat a Méta fesztivál-zenekar kísérte Salamon Beáta prímás vezetésével.

A rendezvényen Méta futófesztivál is tartottak, valamint a néptáncosok közül pünkösdi királyt és királynőt választottak az ünnepen. A Méta fesztivált a balatonboglári Helyi Érték Gondolkodók és Alkotók regionális egyesülete szervezte az önkormányzat támogatásával. A színpadon Novák Ferenc, Kossuth-díjas koreográfus-rendezővel beszélgettek a néptánc mozgalom megalakulásáról és hőskoráról, majd gálaműsor és díjkiosztó zárta az eseménydús három napot.

Eredmények:

A korcsoport:

1.helyezett: Együd Árpád AMI Bukfenc csoportja – Kaposvár

3.helyezett: Szelence Tánccsoport – Balatonboglár

B korcsoport

2.helyezett: Együd Árpád AMI Eszterág csoportja – Kaposvár

4.helyezett: Zselic AMI Ördögcérna csoportja – Szenna

C korcsoport

4.helyezett Együd Árpád AMI Bakarasz csoportja – Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában