vitorlásverseny - helyszíni tudósítás

2019.06.01. 12:50

Tizenhat megye versenyzett és főzött a Nemzeti Regattán Siófokon

16 megyéből érkeztek versenyzők, hogy ezen a hétvégén meghódítsák a Balatont, illetve jellegzetes ételeikkel kápráztassák el a Nemzeti Regattára látogatókat. Cikkünk az eseményről folyamatosan frissül!

Barkóczy László

Ötven település hajósai vágtak neki a Balaton hullámain a Nemzeti Regatta versenyén szombat délelőtt Siófokon. A tizenhat megyéből 50 város indult el a vitorlás megmérettetésen. A jelentkezők száma több is lett volna, ám a verseny szervezői ebben a számban húzták meg a határt, hogy a rendezvény biztonságosan megrendezhető maradjon.

A regatta alapvetően egy amatőr vitorlás verseny, települések nevezhetnek és indulhatnak a versenyen. Nem kell hozzá különösebb vitorlázó tudás, az indulókat szakszemélyzettel segítik. A szervezők nem csak versenyzőknek akartak programokat, hanem a parti rendezvények segítségével további érdeklődőket is szerettek volna megszólítani. Ilyen például az Ízek utcája program, ahova a települések olykor már sztárséffel érkezik, így véve igen komolyan a főzőversenyt.

Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, négy évvel ezelőtt rendezték meg a Balatonon az első regattát, és nagyon hamar kinőtte magát a rendezvény. Az első évben több mint huszan indultak, míg a második évben már harminc nyolcan. A harmadik évtől kezdődően érte el a jelentkezések száma a rendezvény maximumát az 50 hajós mezőnyt. Kollár József beszédében kiemelte, hogy a napokban a Dunán történt hajóbaleset is rávilágít arra, hogy a biztonság a legfontosabb a vizen is.

Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szerint ez az esemény nagyszerű lehetőség arra, hogy vitorlássportot tovább népszerűsítse. A szövetség éppen ezért pillanatok alatt átlátta, hogy ezt a rendezvényt támogatni kell.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő szerint ez a vitorlásverseny sikerre van ítélve. Egyfelől a festői környezet másrészt a profi szervezés ennek oka. A regatta emblematikus eseménye lett a Balatoni főszezon megnyitásának az elmúlt évek alatt.

A versenyre és az ahhoz kapcsolódó fesztiválra az ország minden tájáról érkeztek versenyzők, de szakácsmesterek és érdeklődők is. Éppen ezért a Bahart vezetősége már most azon gondolkodik, hogyan tudnának a későbbiekben olyan versenyt szervezni, ahol még több csapat vehet részt és még több település tudja képviseltetni magát.

 

A kilenc órakor tartott megnyitón a szervezők elmondták, a tervezett programok közül a sárkányhajó versenyt elhalasszák az erős szél miatt. Eredetileg a Sió csatornára tervezett versenyszámot meghiúsította a tény, hogy a csatorna leengedése nemhogy nem történt meg, de tovább nyitották a zsilipeket, így növelve annak áteresztő képességét. Másodpercenként 8 köbméterrről harmincra, így a sodrás olyan erős, hogy a sárkányhajó verseny ott biztonságosan nem tartható meg. Az erős szél miatt azonban a Balaton vizét sem használhatják a sárkányosok.

 

Szombaton az előfutamok folyamatosan indulnak Siófok kikötőjéből. Egyszerre 16 hajó vág neki a versenynek, három kategóriában.

A hajóknak először széllel szemben kellett elérni egy bóját, amit egyenesen nem lehetett megtenni, ezért folyamatosan irányt váltva (cirkálva) tudják megközelíteni a bóját. Azt követően egy fordulót kell végrehajtaniuk, a nagy számú résztvevő miatt most nem egy jelzőbója körül, és visszavitorláznak a rajthoz. Ez egy kör, ebből minden hajónak kettőt kell megtenni, minél rövidebb idő alatt.

A versenyszámokkal egy időben, a parton zajlik a városok főzőtudásának versenye is az Ízek utcájában. Több mint ötven település hozta el egyedi ízeit, hogy megmérettessék magukat, illetve, hogy ízelítőt adjanak a rendezvényre kilátogatóknak. A színpadon minden település bemutathatja legfőbb turisztikai és kulturális értékeit is.

 

Délután kettőkor a szél a Balatonon olyan nagy mértékban mérséklődött, hogy a szervezők mégis engedélyezték a sárkányhajóverseny indítását. Az eseményről galérinák itt tekinthető meg.

 

Vastag Csaba adott koncertet a kilátogató érdeklődőknek a siófoki kikötőben.

 

Több ingyenes koncertet is tartottak a hétvégén, Vastag Csabán kívül, Péterfi Bori, Irigy Hónalj Mirigy és a Hooligans is fellépett.

 

A települések vitorlásversenyén végül az alábbi végeredmény született a döntőben:

I. helyezett: Csopak

II. helyezett: Alsóörs

III. helyezett: Balatonkenese

A hagyományokhoz híven ismét kiosztásra került egy különdíj, mely a Holovits György „Gyúró” Emlékdíj nevet viselte. A Magyar Vitorlás Szövetség különdíját minden évben a legjobb nem dobogós eredményt elérő, nem Balaton parti település kapja, idén Iregszemcse vehette át ezt a díjat.

A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetésen az oklevelek, érmek, kupák és ajándékcsomagok mellett a BAHART a támogatók jóvoltából 500.000 – 300.000 – 200.000 Ft értékű településmarketingre fordítható keretet, valamint 300.000 – 200.000 – 150.000 Ft értékű hajóbérlési lehetőséget ajánlott fel a vitorlásverseny dobogós csapatainak. A Nemzeti Regatta nevű motoroshajó a 2020. évi hajózási szezonban a győztes település nevét viseli, így a hajó „Nemzeti Regatta – 2019 Csopak” néven szeli majd a habokat a Balatonon jövőre.

Idén rekordszámú nevezés érkezett a sárkányhajó versenyre, 22 település ebben a versenyszámban is megmérettette magát. Újításképpen a sárkányhajó futamon induló településeket 6 csoportba (A-tól F-ig) sorsolták a szervezők az előzetesen rögzített lebonyolítási rendnek megfelelően. A szombati napon az időjárás miatt csak délután tudtak futamokat lebonyolítani, minden jelenlévő csapat egy futamot versenyzett, és az időeredmények alapján rangsoroltak a vasárnapi futamokra. Vasárnap egyenes kieséses menetrend szerint zajlott a verseny, a csapatonként mért időeredmények alapján állították fel a végső sorrendet.

A települések sárkányhajó versenyének végeredménye:

I. helyezett: Baja

II. helyezett: Nyim

III. helyezett: Szentendre

A kétnapos fesztivál középpontjában nem csupán a vitorlás verseny és a sárkányhajó futamok álltak, nagy sikert aratott a közönség körében a Települési Ízek Utcája, ahol a települési csapatok a főző tudásukat is megcsillogtathatták. Az 50-ből 36 település 3 féle szempont alapján próbálta a legfinomabb ízeket megalkotni a verseny alatt. Ügyelni kellett a tálalásra és az ízvilágra, illetve a profi zsűritagok összbenyomása is szerepet játszott a végeredmény alakulásában. A rendkívül szoros verseny miatt a zsűri több különdíjat is kiosztott.

Szombati főzőverseny dobogós eredmények:

I. helyezett: Csopak – Házi hagymás cipóban sült csülök zöldfűszeres dresszinggel

II. helyezett: Orfű – Husztóti paradicsomleves, medvehagymás süllőpofával, szárított vargányás kovászos kenyérrel az orfűi Malomból. Zöldfűszeres kéregben sült vaddisznószűz, Novák sajtos tarhonyarizottóval, spenóttextúrákkal.

III. helyezett: Miskolc – Gesztelyi mangalicakostoló, ahogy még nem kostóltad

Szombati főzőverseny különdíjasok:

Legkreatívabb tálalás: Kaposvár – La Pergola halnyárs

Legszínvonalasabb vendéglátás: Baja – Füstölt harcsa, ahogy a Bácskaiak szeretik

Legkülönlegesebb ízvilág: Nagyszokoly – Pörkölt, fánk, malacsült

Vasárnapi főzőverseny dobogós eredmények:

I. helyezett: Nyim – Ugron Uram kedvence

II. helyezett: Miskolc – Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel

III. helyezett: Nagyszokoly – Pörkölt, fánk, malacsült

Vasárnapi főzőverseny különdíjasok:

Legkreatívabb tálalás: Iregszemcse – Kakaspörkölt túróscsuszával

Legszínvonalasabb vendéglátás: Budapest XVIII. kerület – Pestimrei Joe páros kézműves kolbász

Legkülönlegesebb ízvilág: Mohács – Vadpörkölt

Az ingyenesen látogatható családi fesztiválon a települések a színpadon is bemutatkozhattak, valamint a zsűri pontozta a standokat is, ahol saját turisztikai, idegenforgalmi látnivalóikat, programjaikat, rendezvényeiket is bemutathatták a kilátogató nagyközönségnek. A színpadon összesen 26 település mutatkozott be a két nap során, a standszépségversenyen pedig 43-an indultak.

Színpadi bemutatkozások, fellépések helyezettjei:

Szombati színpadi produkciók helyezettjei:

I. helyezett: Körmend

II. helyezett: Dombóvár

III. helyezett: Komárom

Vasárnapi színpadi produkciók helyezettjei:

I. helyezett: Tiszakécske

II. helyezett: Nyim

III. helyezett: Siófok

Települési stand szépségverseny helyezettjei:

I. helyezett: Makó

II. helyezett: Nyim

III. helyezett: Mohács

A vasárnap délutáni eredményhirdetésen került átadásra a Nemzeti Regatta Fődíja is, melyet a szervezők annak a csapatnak ítéltek oda, amely minden versenyszámban elindult és ért el kiváló eredményeket. Idén a fődíjas győztes összesen 16 település közül kerülhetett ki, ők voltak a legaktívabb, minden versenyszámban indulók az 50 település közül. Az összetett fődíjat végül Nyim települése vehette át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában