Polgárőr nap

2019.06.23. 15:56

Ünnepeltek a biztonság őrzői Balatonföldváron

Több ezer polgárőr érkezett a balatonföldvári magaspartra szombaton, ahol az országos polgárőr napot megtartva kitüntetéseket adtak át, ifjú polgárőröket is avattak.

Koszorus Rita

Az ország minden pontjáról, sőt, a határon túlról is érkeztek szabadidejükben a települések biztonságáért dolgozók nők és férfiak a huszonötödik Országos Polgárőr Napra.

Az Országos Polgárőr Napon kétszáz ifjú polgárőr tett ünnepélyesen esküt.

– Somogy megyéből huszonöt kaposvári ifjú polgárőrt avattunk – mondta Poór Gyula megyei elnök, aki hozzátette, tapasztalata szerint a városokban könnyebb a toborzás, a kistelepüléseken nehezebben szólítják meg a fiatalokat. Egy kisebb emelkedés azért látszik vidéken is.

 

– A középiskolákba ifjú polgárőr centrumokat szervez országszerte az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) – mondta Túrós András elnök. – Ez a polgárőrség bázisa, reményeim szerint később az összes megyei jogú városban lesznek majd ilyen középiskolák.

Balogh János országos rendőr-főkapitány kiemelte: a polgárőrség és az Országos Rendőr-főkapitányság kapcsolata évről-évre fejlődik. – 2018-ban 64 ezer esetben több mint 114 ezer polgárőr több mint 550 ezer szolgálati órát teljesített a rendőrökkel közösen – mondta, példával élve: tehát több mint 300 rendőr teljes évi munkaidejét szolgálták le.

Új eszközök a biztonságért

Balogh János országos rendőr-főkapitány bejelentette, hogy százötven újszerű autó kerül majd az OPSZ-hez, és ezer EDR rádiót kap a polgárőrség a még hatékonyabb munka érdekében.

A polgárőrök munkájára hívta fel figyelmet Holovits Huba, a házigazda Balatonföldvár polgármestere. Kiemelte: a magyar tenger mellett különösen fontos a biztonság, hiszen nem csak a helybéliekért, de az ideérkező turistákért is felelnek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a nagyvárosok vezetői nevében köszönte meg a polgárőrök munkáját.

A huszonötödik polgárőr napon kitüntetések is gazdára találtak: Polgárőr Város címet kapott Csurgó, miniszteri dicséretben és jutalomban részesült Poór Gyula megyei elnök, polgárőr érdemkeresztet pedig Csoboz Lajos kőröshegyi polgárőr, és Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában