videó

2019.07.07. 11:30

A népzene ereje vonzotta a fiatalokat Karádra

Az idén is sokan beköltöztek a Méta táborba, hogy fejleszthessék hangszeres, ének- vagy éppen tánctudásukat. Voltak, akik külföldről jöttek el Karádra, hogy népzenét tanulhassanak.

Gyeszát Zsolt

Sinka Imre otthona az ausztráliai Melbourne, de minden évben eltölt egy kis időt Magyarországon. Az idén is összekötötte látogatását a táborral, hogy tovább bővíthesse néptánc tudását. Hosszú ideje táncol már, egy kinti magyarokból álló tánccsoportot, a Gyöngyösbokrétát vezeti az ausztráliai városban.

A legtöbben azonban hangszerrel érkeztek Karádra. Így tett a bonyhádi Tuba Örs is, aki három éve játszik népi hegedűn. – Megérte eljönni, sokat lehet itt tanulni – jegyezte meg a tizenegy éves fiú. Hozzátette: nem igen volt még táborban korábban, így ez is új élményt jelent számára.

Mint megtudtuk, az idei esztendőben több mint kétszázan költöztek be egy hétre a somogyi faluba. Több külföldi országból is érkeztek a huszonnyolcadik Méta táborba, így többek között Németországból, Finnországból, Kanadából és Hollandiából.

Rőmer Ádám már korábban is tanított a táborban, s az idén is ellátogatott ezért Karádra Nagy-Britanniából. – Páratlan kulturális kincset őrzünk, amit megpróbálunk itt továbbadni – mondta Rőmer Ádám, a haladó csoport hegedűtanára, aki éppen kalotaszegi zenékkel foglalatoskodott ottjártunkkor.

A visszatérő táborozók mellett kezdőbb, zenetanulásra nyitott fiatalok is érkeztek Karádra. Örömmel tölti el a növekvő érdeklődés Salamon Beátát, a tábor művészeti vezetőjét is. Különösen jó érzés számára, hogy sok táborozó egymásnak adja át a Karádon megszerzett élményeket.

Hasonlóképpen vélekedett a Békés megyei Rácz Gyula is, a brácsások tanára. Úgy véli: az évről évre visszatérő táborlakók is megmutatják, hogy sokan szeretnének folyamatosan tanulni. – Napi kétszer három órán át oktatjuk a fiatalokat az egy hét alatt, estenként pedig összehúzást tartunk – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a hagyományos zárókoncertet szombaton este tartják meg a templomban.

A településnek is fontos a tábor

De nem csak messziről érkeztek vendégek a táborba, sok karádi fiatal is csatlakozott ahhoz. Az ő tábordíjukat az önkormányzat biztosította – tudtuk meg Schádl Szilárd polgármestertől. A településvezető szerint nem csak a hagyományőrzés szempontjából nagy érték a tábor, de kivételes alkalom is, ahol neves oktatók tanítják népzenére, néptáncra a fiatalokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában