biztonságos munkavégzés

2019.07.13. 11:30

A nyáron kiemelten ellenőriznek a munkaügyi felügyelők

Kiemelt munkavédelmi ellenőrzések indultak a nyáron. Somogyban a feldolgozóipar a legveszélyesebb, és az építőipar ellenőrzése szeptembertől kezdődik a megyében. A hőség okozta kockázatokat is felmérik a munkaügyi felügyelők.

Kovács Gábor

Beszakadt a tetőszerkezet egy balatonföldvári építkezésen még június közepén. Ekkor öten sérültek meg a dolgozók közül, s a rendőrség azóta is vizsgálja, történt-e foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés.

A nyári hőségben, a szabadságolások előtti-utáni időszakban gyakran lazul az alkalmazottak és a főnökök figyelme. Ilyenkor elég egy óvatlan pillanat, vagy egy rossz döntés, és bekövetkezhet a baj. Tudják ezt a hatóságok is, ezért nyáron számíthatnak az érintettek ellenőrzésekre.

Somogyban a munkahelyi balesetek többsége a feldolgozóipar területén következett be, összesítette kérésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal. Hozzátették: az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása a jogszabályok alapján a munkáltató felelőssége és kötelessége. A munkavédelmi hatóság az ellenőrzései során megvizsgálja a munkavédelmi kötelezettségek teljesülését a munkahelyen a munkaadók és a munkavállalók vonatkozásában egyaránt.

Somogyban az ellenőrzések jelentős többsége a munkavédelmi szempontból kiemelt ágazatokra koncentrálódik, ilyen az építőipar, a feldolgozó és gépipar, a mező-és erdőgazdálkodás, illetve az egészségügyi és szociális ellátás. A nyár folyamán a hatóság az általános ellenőrzési szempontokon túlmenően is kiemelt figyelmet fordít a hőség okozta kockázatokra is egy-egy munkahelyen.

A kormányhivatal éves munkatervének megfelelően az építőipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatára várhatóan a második félévben, vagyis szeptembertől kerül sor megyénkben.

Az országban egyre több a munkahelyi baleset: öt év alatt nagyjából 15 százalékkal nőtt a regisztrált esetek száma. A szakszervezetek szerint ennek oka részben a munkaerőhiány miatt leterheltek a dolgozók, ezért még gyakoribb munkaügyi ellenőrzéseket sürgetnek.

Kampány indul az építőiparban

Csak a bejelentett munkabalesetek tb-vonatkozása 200 milliárd forint egy évben az országban, s emellett még más anyagi kár is kapcsolódhat egy-egy balesethez. A DuPont felmérése alapján a munkabaleseteknél 96 százalékot tesznek ki a munkavállalói cselekedetek, s csupán négy százalékot a munkahelyi körülmények és a tárgyi feltételek.

Az építőiparban dolgozók védelme érdekében két éves, országos tájékoztató kampányt indít a Pénzügyminisztérium az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével közösen. A növekvő magyar gazdaság teljesítmény húzóágazata az építőipar. 2019. első negyedévében több mint 320 ezren dolgoztak ebben a szektorban, ami 60 ezerrel több az előző évhez képest. Ugyanakkor tavaly 915 munkabaleset történt az építőiparban, ebből 22 halálos kimenetelű volt, 7 pedig súlyos csonkulással végződött. Az építőipar gazdasági súlya, valamint a szektorban bekövetkezett munkabalesetek miatt döntöttek a 2020 végéig tartó munkavédelmi kampány elindítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában