felsőoktatás

2019.07.25. 19:40

Kihirdették a ponthatárokat, eldőlt ki merre tanulhat tovább

Szerda este lélegzetvisszafojtva figyelte telefonján az értesítéseket az érettségizettek többsége. SMS–ben kapták a jelzést, hogy felvették-e őket, s ha igen, melyik szakra. A Kaposvári Egyetem a gazdasági szakokra és a színész szakra 400 pontot kellett elérnie annak, aki ezekre a képzésekre jelentkezett.

Góz Lilla

karriernap

– Szerda este negyed kilenckor kaptam az smst, miben megírták, hogy felvettek a ménesgazda szakra 266 ponttal – mondta el Fehér Sára. A kaposvári lány idén érettségizett a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziumban. – Első helyen az agrármérnök szakot jelöltem meg, de csaknem 40-el több volt a ponthatár idén, így a ménesgazda sikerült. Nem bánom, mert hasonló dolgokat tanulunk itt is, és a lovakat nagyon szeretem, öt éves korom óta lovagolok versenyszerűen – tette hozzá Fehér Sára.

– Nyolc után nyolc perccel kaptam az smst, amiben azt írták, felvételt nyertem a vidékfejlesztési agrármérnök szakra – mondta Vigh Borbála. A kaposvári lány hozzátette: 386 pontja volt és 288 volt a szak ponthatára. Azért választotta a gödöllői Szent István Egyetemet, mert sok jót hallott a campusról és szerinte egy vidéki, kisebb egyetem családiasabb. Az egyetem honlapját böngészve megtalálta, hogy szeptember 13–án kezdődik az első szemeszter számára. – Még nem tudom, hogy kollégiumba vagy albérletbe lakom majd – jegyezte meg Borbála. – Nem olcsó a lakás bérlése, már elkezdtük böngészni a családdal a kiadókat, remélem a gólyatáborba szerzek barátokat, akikkel együtt kedvezőbben lakhatnék

A Kaposvári Egyetemre az elmúlt két évben több mint 10 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma, idén 2598–an jelentkeztek, közülük 1152–en jelölték meg első helyen egyetemünket – mondta el Podráczky Judit, a somogyi campus oktatási rektorhelyettese. Hozzátette: idén is a gazdasági szakok voltak a legnépszerűbbek, de sokan jelentkeztek a színművész és a gyógypedagógia képzésre is.

Színész, gyógypedagógus és pénzügy vitte a prímet

A Gazdaságtudományi Karon négyszázas ponthatárt kellett elérni kereskedelem és marketing, valamint pénzügy és számvitel államilag finanszírozott szakokon. A Pedagógiai Karon a gyógypedagógia szakon volt a legmagasabb a ponthatár 320-al. Ezt követte 288 ponttal a csecsemő –és kisgyermeknevelő képzés. A Rippl-Rónai Művészeti karon a színművész és a látványszervező államilag finanszírozott szakra egyaránt 400 ponttal lehetett bekerülni. Magas volt a fotográfia szakon is a ponthatár, 380 pontra volt szüksége a felvételizőnek. Az Agrár–és Környezettudományi Karon az agrármérnök szakra való bejutáshoz is több mint 300 pontra volt szükség, 321 pont kellett a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki tanulmányok megkezdéséhez. Új szakként a Kaposvári Egyetem először hirdette meg a 2019 általános felvételi eljárásban a média design szakot, amelyre 320 pont kellett. A képzés a mostani adatok alapján a következő évek egyik legnépszerűbb szakjává válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában