Forróság a buszokon

2019.08.26. 17:30

Hiába klímás minden második busz, megizzadhatnak az utasok

A nyári melegben nem mindig kellemes az utazás, de lehet, hogy csak mi vagyunk pechesek, ha túl forró járatra szálltunk. Erre majdnem 50 százalék az esélyünk, ugyanis a távolsági autóbuszok csaknem fele klímaberendezéssel ellátott Somogyban.

K.G.

A nyári melegben nem mindig kellemes az utazás, de lehet, hogy csak mi vagyunk pechesek, ha túl forró járatra szálltunk. Erre majdnem 50 százalék az esélyünk, ugyanis a távolsági autóbuszok csaknem fele klímaberendezéssel ellátott Somogyban.

„Szellőztessük meg” – ezt kérte tőlünk levélben egy dolgozó nő, többek problémáját megosztva szerkesztőségünkkel, ugyanis Kaposvár és Siófok között a reggeli járaton utaznak rendszeresen, de klímajavítás miatt lecserélték azt az autóbuszt, amivel eddig közlekedtek. Az ablakot nehezen tudja lehúzni, ezért időnként az ájulás kerülgette a nagy hőhullámok idején.

Megkerestük a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-t a problémával, ezután a közlekedési vállalat rajtunk keresztül igyekezett felvenni a kapcsolatot a levélíróval, akitől többet akartak megtudni az általa rendszeresen igénybe vett autóbuszjárat indulási időpontjáról, a közlekedés útvonaláról, hogy kiderítsék, milyen járatról volt szó.

A lefolytatott vizsgálatok eredményéről a bejelentő részére minden esetben írásban adnak tájékoztatást, erre azonban jelen esetben nem volt lehetőség, mivel a bejelentő titokban kívánt maradni.

Jelenleg nincs olyan előírás, hogy az autóbuszokat csak légkondicionáló berendezéssel lehet forgalomba helyezni és üzemeltetni, közölte érdeklődésünkre a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. Zárt utastér esetén azonban biztosítani kell a vezetőfülke és az utastér szabályozható szellőztetését.

Az új autóbuszok klímaberendezéssel kerülnek forgalomba, a régebbiek klímával való felszerelése – a gazdálkodási lehetőségeikhez képest – folyamatos. A klímával nem rendelkező buszokon a gépjármű szellőztető berendezéseinek, nyitható ablakainak és tető szellőzőinek használata ajánlatos, ezen túlmenően az autóbusz-vezetők figyelmét felhívták a jármű utasterének az indulás előtti – lehetőség szerinti – átszellőztetésére. Javasolják, hogy utasok gondoskodjanak az utazás alatti folyadék utánpótlásról. Jelenleg a társaság 449 légkondicionáló berendezéssel ellátott autóbusz üzemeltet. Ebből 121 Somogy megyében közlekedik, amely a megyei járműállomány 45 százalékát teszi ki, azaz lényegében minden második busz légkondicionálóval felszerelt. A nagyobb autóbusz-állomásokon klimatizált utasvárók és párakapuk állnak rendelkezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában