szezonértékelő

2019.08.15. 17:39

Már őszre is érkeznek foglalások a Balatonra

A korábbiaknál is időjárás érzékenyebb az idei szezon, így látja több Balaton-parti vendégváró az idei nyarat. Panaszra nincs ok, ám míg Lelle környékén azt tapasztalják, hogy alakul a minőségi vendégkör, addig Siófokon az ellenkezőjére is van példa.

Kolumbán T

A hazai turizmusban idén 10 százalékos árbevétel bővülésre számít a Magyar Turisztikai Ügynökség, és az eddigiek szerint a balatoni vendégforgalomra sem lehet panasz. A balatoni nyarat és a forgalmi adatokat erősen befolyásoló augusztus 20-i hosszú hétvége előtt kértük nyárértékelőre a balatoni turizmusban dolgozókat. Többen úgy sommázták, hogy a forgalom épp olyan szeszélyes, mint az időjárás. A meleg hétvégéken zsúfoltság volt, egyéb időszakokban viszont jöhettek volna többen is.

– Az idei nyarat nem a tömegturizmus jellemezte, nem volt folyamatosan teltház, egy tisztulási folyamatnak is tanúi lehettünk idén nyáron – mondta Tóth Balázs, a balatonlellei BL YachtClub vezetője, aki úgy látja, hogy akadtak olyan vendéglátóegységek, melyek a munkaerőhiány miatt nem tudtak kinyitni a szezon elején. Ezeknek a helyeknek a hiánya azonban nem fogható fel negatívumként, épp ellenkezőleg: pozitív irányba mozdult a szolgáltatási paletta. Lelle és Boglár térségében a minőségi vendéglátóhelyek gyarapodása jellemezte az idei nyarat, ami a hét elején bejelentett Év Strandétele verseny helyezésein is meglátszik, hiszen a dobogósok és a legjobb 7 hely között is többségbe kerültek a környék vendéglátósai. – Örülni kell annak, hogy normalizálódik a helyzet és annak is, hogy széthúzódik a szezon, már most érkeznek foglalások az őszi időszakra – tette hozzá Tóth Balázs.

A vendégek ebben a szezonban mind inkább a minőséget keresik – ezt mondta Majoros Attila, a siófoki Egy Csipet Nádas étterem tulajdonosa is. A szezont ugyan a vendéglátós is szeszélyesnek nevezte, de saját tapasztalatából kiindulva azt is látja, hogy a vendégek szívesen elhagyják a közvetlen vízpartot, ha a tömegturizmusnál többre vágynak. – A minőség irányába kellene elmozdulnia mindenkinek, hiszen ez az egyetlen, ami életben tudja tartani a Balatont – fogalmazott a vendéglős.

Az időjárásnak leginkább kitett strandok forgalmának mérlegét az előttünk álló hosszú hétvége még jó irányba billentheti, ugyanakkor a siófoki Nagystrandon és Balatonföldvár két fizetős fürdőjében is elmaradt eddig a remélt turistaszám. Futó Zsófia, a balatonföldvári városháza sajtóreferense azt mondta: tapasztalataik szerint az időjárás felülírta még a hétköznapok és hétvégék harcát is, ugyanakkor a földvári kilátó látogatottsága nem csökkent, ott hozzák a tavalyihoz hasonló, kifejezetten jó forgalmat. A siófoki Nagystrand forgalmi adatain is sokat javíthat még az ünnepre előjelzett dömping. Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott az eddigiekről, hogy ha jó volt a hétvége időjárása, akkor a forgalom meghaladta a tavalyit, az idei nyár azonban csupán két igazán forró hétvégével ajándékozta meg a strandüzemeltetőket.

Siófokon mindemellett több vendéglátós panaszkodik arra, hogy a minőségi vendégkör távol marad a várostól és bár a balatoni nyaralást mind többen engedhetik meg maguknak, a fogyasztási szokásokra ugyanakkor jellemző, hogy az átlagvendég a szeméthegyekkel járó gyros menün nem jut túl.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában