összefogás

2019.08.09. 19:38

Nagyra kel az idén a Magyarok kenyere

Somogyban rekord részvétel ígérkezik a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programban.

Kovács Gábor

Az idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ a Magyarok kenyere -15 millió búzaszem jótékonysági programot.

– Megteremtette a jövő évi kenyerünket a gazdák fegyelmezett munkája, ennek köszönhetően négyszer annyi búza termett Somogyban, mint amennyi a megye szükséglete – ismertette az idei aratás eredményeit Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a barcsi malomban tartottak pénteken. A gazdák önzetlenül őröltetnek a rászorulóknak, ennek köszönhetően 40 százalékkal több lisztje lesz a szociális intézményeknek. Ez országosan 80 ezer rászorulónak segít, közülük kétezer gyermeknek.

Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke elmondta 2011-ben még 10 tonna búzával indult az akció az országban, de tavaly már 600 tonna gyűlt össze 5000 gazda adományaként, közülük 2200-an határon túliak voltak.

Somogy mindehhez tavaly 11 tonna gabonával járult hozzá, és az idén már 15-nél tartanak, de jövő csütörtökig meghosszabbították az akciót. Évente ez 130-150 somogyi gazda segítségét jelenti. Szabó Tamás hozzátette: a szociális intézmények mellett a kárpátaljai magyaroknak szánják a lisztet, és a tengerentúli magyarokat is megszólítanák az adományozással.

Magyar kenyérrel a megmaradásért

A magyar búza és kenyér a magyar életet, megmaradást és jövőt jelenti – mondta Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője a Magyarok kenyere sajtótájékoztatón a barcsi malomban. Az a szociális alapon szerveződő nemzeti szolidaritás, amely a Magyarok kenyere programban öltött testet, az országgyűlési képviselő számára a nemzeti egység megteremtésének fontosságát szimbolizálja. Szalai Balázs, barcsi alpolgármester is a helyszínen mondott köszönetet a gazdáknak a támogatásért, és a malomnak az őrlésért. Az idén szerencsére van miből jótékonykodni: Gombos Sándor szerint a megyében rekord közeli gabonatermést könyvelhettek el 6,2 tonnás átlaggal 51 ezer hektáron.

Több mint százéves malomban őrölnek

Somogy egyetlen üzemelő malma a régi barcsi épület, amelyet István József építési vállalkozó újíttatott fel. A múlt évszázad elején épült, kalandos sorsú malom 1906-ban leégett. Egykor gőzgép hajtotta, és eredeti Ganz-hengerek üzemeltették. Néhány évig szünetelt csak a munka, és amikor ráakadt István József, azonnal elhivatottságot érzett, hogy újra elindítsa. Két éve termelnek üzemszerűen, tíz dolgozónak biztosítva munkát. A tavalyi évben még Bólyból voltak kénytelenek búzát vásárolni, azonban az idén már egymásra találtak a Barcs környéki gazdák és a malom, mert ebben az évben 200 tonna helyi gabonát dolgoztak fel. Az értékesítést is 100 kilométeres körben oldják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában