támogatás

2019.08.27. 14:00

Ötszázat érnek a méhcsaládok

Az agrártárca 600 millió forintot különített el a méhészek számára. A méhészek méh­családonként 500 forintos jövedelempótló támogatásra számíthatnak, amelyre a napokban lehet pályázni.

Góz Lilla

– Kis lépés ez a támogatás, de jó az irány – mondta el Horváth Zoltán, aki 17 évek óta méhészkedik Kaposfüreden. Hozzátette: hatalmas szüksége van az ágazatnak a segítségre. – Ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, emellett tavaly szinte az összes méhcsaládom mérgezéstől pusztult el – mondta Horváth Zoltán. Hozzátette: idén a napraforgóról tudtak gyűjteni méhei, viszont a repcéről és az akácról minimálisat.

– Néhány napjuk van a méhészeknek, hogy pályázzanak a támogatásra, amelyhez egyesületi tagság sem kell – mondta el Nagy Csaba megyei méhészeti szaktanácsadó. Hozzátette: reményt lát rá, hogy a mostani támogatás emelkedhet, ugyanis az Európai Unió által elfogadott új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre közel 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel. Több támogatás juthat az élelmiszer-minőséget és termelési hatékonyságot növelő eszközök, gépek vásárlására. Magyarországon egyébként 2010 óta az évi 40 dekáról 1 kilóra emelkedett a fejenkénti mézfogyasztás.

Egy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a kormány kérésére megfogalmazódott javaslat szerint fontos lenne a nemzeti regionális laborok támogatása. Továbbá a szakmai szervezet aggodalmát fejezte ki, az Európai Unió a dél-amerikai országokkal tervez aláírni a méz vámmentességéről, amely szerződés tovább csökkentheti a jelenleg nyomott árú magyar vegyes méz árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában