a megye hét csodája

2019.09.09. 14:19

A legcsodásabb az ötvöskónyi öreg hárs

Lezárult a szavazás a Megye 7 Csodája nyereményjátékunkra, amelyre nagyon sokan küldték vissza a Somogyi Hírlapban megjelentett szavazószelvényt.

Koszorus Rita

A voksolók közül négytagú sorsolási bizottság húzta ki a nyertest, aki Papp Istvánné lett. Kaposgyarmati olvasónk nyereménye egy két főre és két éjszakára szóló wellness hétvége a büki Hotel Caramellbe.

A szavazószelvényen maximum hét csodát lehetett bejelölni a megadott tizenkilencből. A legtöbb szavazatot az ötvöskónyi 250 éves hársfa kapta, amely a Czindery-kastély parkjában található. Magassága és lombkoronájának átmérője egyaránt 20 méter. A helyiek szerint, a fa az utolsó megmaradt abból a hétből, amelyeket egykor a faluban ültettek a hét vezér emlékére.

Második helyre jutott fel a babócsai nárciszos, ahol 13 hektáron nyílik a csillagos nárcisz. Babócsa végvárát a 16. században foglalta el a török, a várat ostromló pasa felesége hozta magával a virágot és ültette el a Rinya partján.

A Balaton a harmadik legtöbb voksot kapta, Közép-Európa legnagyobb tava évente turisták ezreit vonzza Somogy megyébe, s páratlan szépségével mindenkit rabul ejt.

Negyedik helyre szavazták olvasóink a gálosfai Csepegő-kő forrást, ahol egy homokkő leszakadásából tör fel friss víz. Különlegessége, hogy egy cseppkő képződmény is található itt.

A Nyim és Ságvár között található Patkó-fa is sok olvasónk szerint a megye hét csodájának egyike. A betyárfa a dombtetőn, a szántóföld közepén áll magányosan, közel 200 éve már. A matuzsálemi fenyő magassága 13 méter és törzskerülete 276 centiméter. Ugyan 2012-ben kiszáradt, de edzett fája és torzója ma is dacol az elemekkel a gerincen.

A Belső-Somogy különleges madárvédelmi területét is magában foglaló Baláta-tó is felkerült a megye legcsodásabb helyeinek listájára. A tó jelenleg lefolyástalan, lápos területet, különleges élővilággal.

Hetedik csodaként tartják számon olvasóink a ságvári Képes-fát. A közel négyszáz éves kocsányos tölgy, a Börevári-réten magasodik az ég felé. A legenda szerint 1520 körül angyalok hozták el a kegykápolnát egy éjjel Kalocsáról, a csodatévő Mária-szoborral együtt, és tették le a mostani helyére. Több egyházi közösség szervez ide zarándokutat, ezek egyike a székesfehérvári zarándokok csoportja. Ők 183 éve rendszeresen ugyanazon az útvonalon jönnek és ugyanott pihennek meg. Egy ilyen hely a ságvári öreg tölgy is, amely alatt a zarándokok Szűz Máriához imádkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában