lépcsőfutó-bajnokság

2019.09.25. 14:38

Acélpalackkal a hátukon futottak

Huszonkét emelet, ötszáztíz lépcső

Sonline

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Magyar Tűzoltó Szövetség immár huszadik alkalommal szervezte meg a Lépcsőfutó Országos Bajnokságot. A megméretésnek idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott otthont. A versenyre több mint százhatvanan neveztek.

A 2000 óta megrendezett viadalon az indulók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, acélpalackkal a hátukon futottak fel a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonkettedik emeletére. A versenyzők nemek és korcsoportok szerinti bontásban, egyéniben és párban vágtak neki a több száz lépcsőnek, nagyjából harminckilós felszereléssel. A szabály szerint a párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem maradhattak el egymástól. Az országos bajnokság abszolút rekordja 2002-ben született, akkor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenlegi tűzoltósági főfelügyelője, dr. Kanyó Ferenc ezredes 2 perc 23 másodperc alatt ért fel a célba.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is részt vettek vendég indulók a viadalon. Szlovákiából három tűzoltó érkezett, de rajthoz állt a Semmelweis Egyetem három munkatársa: dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai rektorhelyettese, Mészáros István, az egyetem megbízott műszaki főigazgatója és Kovács Borbála, a biztonságtechnikai igazgatóság munkatársa is. Idén az Országos Mentőszolgálat tizenhárom fővel képviseltette magát.

Az idei évben Somogy megyét a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába tartozó versenyzők képviselték. Közülük Kiss János, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába tartozó Zalotai Norberttel korcsoportjuk legjobb párosának bizonyultak. 3 perc 28 másodperces időeredményükkel a páros abszolút kategória második helyezését érdemelték ki. Tisztes helytállással eredményesen teljesítette a versenyt a nagyatádi Bognár Péter és Huszár Bence is.

A verseny díjátadóján dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte az indulókat. A tábornok beszédében kitért arra, hogy a tűzoltóktól mindig valami többet várnak el, és ez a verseny bizonyítja, hogy ez a többlet nemcsak a szakmai, technikai, hanem a fizikai felkészültségben is megmutatkozik.

Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az összesen tizenöt kategóriában kiosztott elismeréseket dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok és dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adták át.

A verseny és a díjátadó ünnepség végén dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok hangsúlyozta, hogy a versenyszellem nem áll messze a tűzoltói hivatástól, amely arról szól, hogy önmagunkat kell felülmúlnunk, és ez a legnemesebb viadal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában