fotók

2019.09.20. 17:21

Belehúztak a kaposvári szántóverseny bajnokai

Összesen 11 tanintézmény 22 diákja két kategóriában – ágyeke, váltva forgató eke – bizonyította rátermettségét pénteken a dél-dunántúli középiskolások szántóversenyén: a jubileum, tizedik rendezvényen megyénket három csapat képviselte.

Harsányi Miklós

– A verseny izgalmasabbnak ígérkezik, mint egy matek dolgozat – mondta a Molnár Viktor Bence, a velencei Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium diákja. – Először indulok a kaposvári erőpróbán, a siker érdekében mindent beleadok. Remélem, hogy az MTZ 82-es traktor is bírja majd a tempót.

 

A 17 éves fiatalember segítő társa, Kovács Mihály még egy utolsó ellenőrzést hajtott végre a rajt előtt. A kijelölt pályához dübörögve ért az erőgép flotta, népes közönség figyelte a csapatok felvonulását: fotók, videók rögzítették a versenyzőket. Torma Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület alelnöke szerint bizakodásra ad okot, hogy már a tizedik megméretésnek ad otthont a megyeszékhely. Azt mondta: a versenynek több hozadéka van. Az indulók nemcsak tovább gyarapítják gyakorlati tudásukat, hanem olyan élményekkel gazdagodnak, amit csak küzdelem közben élhetnek át, miközben a zsűri elemzi, értékeli a fiatalok tevékenységét. A kilenc hazai iskolán kívül a horvátországi Krizsevciből és a vajdasági Topolyáról is érkeztek diákok, akik ugyancsak teljes erőbedobással dolgoztak.

– Somogyot három mezőgazdasági középiskola, a kaposvári, a csurgói és a szőcsénypusztai képviseli – közölte Torma Sándor. – Ezekben a tanintézményekben is folyamatos az utánpótlás, s megnyugtató, hogy sok tehetséges fiatal készül az agrárpályára.

A nyitóbarázda után kezdőparcellát készítettek az ifjak, ezt követte az ékszántás, s a folyamat záróbarázdával fejeződött be. Az ágyeke csoportban indulók száz méter hosszú és húsz méter széles szakaszt szántottak fel, míg a váltva forgató ekével trapéz alakú területen dolgoztak. Récsey Richárd, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium diákja nagyjából két hetet gyakorolt az erőpróbára, s az ágyeke kategóriában gyűjtötte a pontokat.

A csurgói Butor Flórián egy 120 lóerős Jonhn Deer mellett várakozott társaival: harmadszor vállalta a küzdelmet, tavaly kategóriájában első helyen végzett, s közvetlenül indulás előtt is bizakodó volt. A dél-somogyi középiskola másik versenyzője, a 19 éves Beke Róbert amondó: az eredményes részvétel titka, hogy nemcsak egyenes, hanem megfelelő mélységű legyen a szántás. Jandzsó Gábor szerint a rajttól az utolsó pillanatig nem lankadhat a figyelem, a pontozók minden mozdulatukat figyelemmel kísérik.

– Szeretek szántani, érdekel a modern technika, gyerekkorom óta vonzódom a mezőgzadasághoz – mondta. – Van értelme és jövője a munkának, minden évben újabb feladat vár a gazdákra.

Precíziós gazdálkodás

Simonné Szerdai Zsuzsanna, a Dunántúli Agrárszakképző Központ főigazgatója köszöntötte a középiskolás szántóverseny résztvevőit. Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés címmel rendezvényt szervezett a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, amit Princz Zoltán, a tanintézmény igazgatója és Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke nyitott meg. Szó esett, hogy a változó klíma és a termesztéstechnológia milyen hatással van a szántóföldi kultúrák kártevőire, s a precíziós gazdálkodásról is előadást tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában