fotók

2019.09.19. 17:42

Élmény a suli: egymástól tanultak a pedagógusok

Új és kreatív oktatási módszerekkel ismerkedtek a pedagógusok a Kaposvári Egyetem pedagógiai karán csütörtökön. A Hol-Mi kreatív módszertani műhelyt tizenöt év után rendezték meg ismét a kaposvári campuson.

Fenyő Zsuzsanna

A találkozóval a magyar állami tanítóképzés 150. és a felsőfokú pedagógusképzés 60. jubileuma előtt is tisztelegtek a szervezők.

– Ez egy jó alkalom arra, hogy a pedagógusok megismerhessenek új módszereket – mondta el Bencéné Fekete Andrea oktatási dékánhelyettes, az esemény szervezője. – Délelőtt olyan intézmények vezetői tartottak előadást, ahol már megvalósult valamilyen jó gyakorlat, például a Waldorf módszer, a műhelyekben a pedig ki is próbálhatták a résztvevők a kreatív tanítási technikákat. Ezeket a tapasztalatokat aztán a saját munkájukban is kamatoztathatják. A továbbiakban évente megrendezzük majd a Hol-Mi-t itt a Kaposvári Egyetemen, és megpróbáljuk bemutatni a legújabb fejlesztő módszereket.

A délután folyamán a pedagógusok részt vehettek többek között egy közös olvasmány élményszerű feldolgozásában, de azt is megtudhatták, hogy a Kisfaludyban tanító Urbán Mónika óráin miért lesz élmény a suli.

– Nagyon jó, hogy ezeken az eseményeken a pedagógusok megoszthatják egymással a tapasztalataikat, a gondolataikat és összeadhatják a tudásukat – mondta Tolnai Mária, a Hol-Mi kreatív módszertani műhelyek megalapítója. – De az is igaz, hogy a hagyományos keretek között sokszor nehéz formabontó módszereket alkalmazni. Nagyon szigorúan szabályozzák, hogy egy anyagban meddig kell eljutni, mit kell megtanítani, mi kell, hogy beleférjen egy órába. Ez nem támogatja azt a fajta lelassult együttlétet, amelyben gondolkodni és értelmezni tudják a gyerekek, ami elhangzik. Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a pedagógusaink, mint amit meg tudnak tenni az órákon. Egy olyan rugalmas oktatási rendszer kellene, amelyben nem csak információt lehet átadni, hanem mást is meg lehet tanítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában