tradíció

2019.09.21. 09:00

Hagyományos lecsó lesz a sláger az egyre modernebb Bőszénfán

Szombaton ismét megrendezik a bőszénfai Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkádot: 35 csapat vállalja a küzdelmet, a vendégsereget kora délelőtt kemencében sült pogácsával várják. A 3+2 Együttes koncertjén kívül tűzijáték és szabadtéri buli is színesíti a fergeteges hangulatú rendezvényt.

Harsányi Miklós

– A közönség kiválóan fogadta már az első lecsós főzőkavalkádot is, s ezen felbuzdulva évről évre új elemekkel igyekszünk feldobni a hangulatot – mondta Nyitrai István bőszénfai polgármester. – Szombaton műsorok sokasága fogadja a vendégsereget. Időben elkezdtük a felkészülést, már állnak a sátrak, ahol a versenyzők legújabb ételkreációkkal kápráztatják el majd a zsűrit. S a látogatók méltó fogadásáról is gondoskodunk: a helyi asszonyok kemencében sütik a pogácsát, amit ingyenesen kínálnak. Bőven lesz harapnivaló, három mázsa burgonyát hámoznak meg.

A lecsókészítés nem ördöngösség, közkedveltségének titka az ellenállhatatlan ízén kívül egyszerűségében rejlik: sokféleképp elkészíthető, a tojásos, a rizses, a nokedlis, az erdei gombás és a kolozsvári szalonnás változat mellett mangalica kolbászos verzióval is előrukkoltak már az indulók. Ezúttal 35 csapat indul, s Bőszénfán szombaton minden a kulináris élvezetekről szól: miközben a Fő téren a finomabbnál finomabb lecsók rotyognak a kondérokban, azalatt a Dózsa György utca az Étkek utcájává alakul át, s a friss pecsenyétől a kolbászon át a lángosig ízletes falatokat vásárolhatnak a látogatók. Szeptember 21-én tíz órakor nyílik a főzőkavalkád, ahol fellép a Maxim és a La No Live Zenekar valamint a Roppantós Együttes, a Roxinház műsora fél négykor kezdődik, s az eredményhirdetés után este hatkor a 3+2 Együttes lép a színpadra, este tűzijáték és szabadtéri buli zárja a főzőkavalkádot, mely kiemelt népszerűségnek örvend. Nyitrai István azt mondta: a fesztivál révén nőtt a község ismertsége, s olyanok is kíváncsiak Bőszénfára, akik azelőtt csak átsuhantak a 67-es úton, s nem tértek be a faluba.

– Községünknek kisugárzása van, a főzőkavalkád közösségünk vendégszeretetét üzeni – hangsúlyozta Nyitra István. – A turizmus hozzájárulhat településünk fejlődéséhez, s ehhez átgondolt fejlesztésekre van szükség. Csupán az utóbbi öt évben közel 600 millió forintot fordítottunk beruházásra: büszkék vagyunk arra, hogy az egykori iskola helyén elkészült az új közösségi ház, ahol a könyvtár, a digitális jóléti pont és a diákszálló is helyet kapott. A nyárbúcsúztató után legutóbb a községből elszármazottak találkozóját rendeztük meg, melyre 210-en fogadták el a meghívásunkat, legtávolabbról egy Hamburg közelében élő hölgy érkezett.

S eközben új lakók leltek otthonra Bőszénfán, négy eladó ház volt még az év elején, s azóta mindegyik gazdára talált. Nyitrai István elégedetten nyugtázta: 21. századi körülményeket teremtettek. Korszerűsítették a víz és szennyvíz rendszert valamint az úthálózatot, s működik a szélessávú internetszolgáltatás is.

 

Új műszerekkel is gyarapodott a megújult orvosi rendelő a településen

Megújult az orvosi rendelő a településen: a közelmúltban kicserélték az összes nyílászárót és az épület külső hőszigeteléséről is gondoskodtak. Csaknem 16,5 millió forintba került a munka, mely ezzel még nem ért véget: az önkormányzat további 2,7 millió forintot fordított a napi egészségégügyi munkához szükséges eszközök, felszerelések beszerzésére. A hosszútávú tervek között újabb beruházások szerepelnek, cél, hogy minél korszerűbb körülmények között fogadják a helyieket. Oancea György háziorvos elismeréssel szólt a fejlesztésről, mely látványos eredménnyel zárult. – Többek közt új EKG-készüléket, nagyítót, lámpát valamint ágyat kaptunk, de a napi munkánkhoz nélkülözhetetlen számítógépet és nyomtatót is sikerült korszerűre cserélni – emelte ki a háziorvos. – Az építkezésnek köszönhetően barátságos környezetben dolgozunk, az orvosi rendelő belső átalakításával jelentősen javultak a munkakörülmények. Sok év várakozás után valóra vált a terv. S azt gondolom, hogy a változást a betegek is értékelik.

A védőnői szolgálat is az épületben működik, a 29 éves Csonka László és párja öt hónapos kisfiukat hozták a rendelőbe. A fiatalember Hajdú-Bihar megyéből költözött Somogyba, s azt mondta, Bőszénfán jól érzi magát, rendezett, biztonságos település. S lényegesnek nevezte, hogy helyben, jól működik az egészségügyi ellátás.

 

Egyedi szennyvíztisztítót építettek ki

Befejezéséhez közeledik az egyedi szennyvíztisztító-rendszer kiépítése Bőszénfán. Nyitrai István polgármester szerint a kivitelező tartani tudja a határidőt, a kétéves projekt november 30-án zárul.

Az egyik helybeli, Kiss Jenőné szerint nagy előrelépés, hogy elkészül az új szennyvíztisztító-rendszer, a 38 éves Pappné Lacza Magdolna pedig azt mondta: náluk egy éve helyezték üzembe a berendezést, s megbízhatóan működik.

– Összesen 164 ingatlant kötnek rá a hálózatra – közölte Nyitrai István. – Már csak 20 épület van vissza, jelenleg nagyjából 90 százalékos a 184 millió forint értékű beruházás készültsége. Egy-egy lakos közel 115 ezer forintot fizet, s az állami támogatás ingatlanonként egy-egymillió forint.

A vízellátással kapcsolatos korábbi problémákat is megoldották: új kutat fúrtak és eredményesen lezajlott a víz arzén- és vasmentesítése. A munkálatokra csaknem 156 millió forintot fordítottak. Nyitrai Istvántól tudjuk: a fejlesztési program része a belvízelvezetési projekt, a Dózsa György utcában felújítják az út menti árkot, melyre 44 millió forintot költenek. S Bőszénfa a 46 kilométeres zselici kerékpárút építésében is részt vesz, a községet egy csaknem 15 kilométeres szakasz érinti majd. Eközben a karbantartásról sem feledkeznek meg, legközelebb a Dózsa György utcai járdát kívánják rendbe tenni. H. M.

 

Ifjúságsegítők

 

A községben letelepedők 25 ezer forint támogatást kapnak, s az újszülöttek szüleinek is ugyanekkora összeget biztosít az önkormányzat. A kisgyermekes családok évről évre biztosan számíthatnak a tanévkezdési támogatására. Az óvodások az idén fejenként ötezer forintot kaptak, az általános és középiskolások 15-15 ezer forintot, míg a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányukat folytató diákok 20 ezer forintot vehettek fel. S az önkormányzat 2019-ban is bekapcsolódott a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramba. Nyitrai István polgármester azt mondta: tekintettel anyagi lehetőségeikre, minden tőlük telhetőt megtesznek a fiatalokért. Harsányi M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában