szántóverseny

2019.09.26. 11:30

Most lett az ágyeke bajnoka, de már a jövőjét tervezi

Bár még csak 16 éves, de máris bajnok: Szarka Zoltán, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium 11. osztályos diákja nyerte a szántóversenyt ágyeke kategóriában.

Harsányi Miklós

– A családom örült a díjnak, s az osztálytársak és a barátok is gratuláltak – mondta Szarka Zoltán, akit az állattenyésztésen és a növénytermesztésen kívül a horgászat köti le elsősorban. – Nagyjából 22 centi mélyen szántottam, ám korántsem zajlott egyszerűen a verseny: rögös volt a talaj, néha egy-egy nagyobb földdarabot is kiszakított a traktor. A lényeg mégis az, hogy sikerült megoldani a feladatot.

A tizenhat esztendős szentgáloskéri fiú egészen kiskorától kezdve a mezőgazdasághoz kötődik: édesapja családi gazdálkodó, búzát, napraforgót és kukoricát is termesztenek. Az ifjú bajnok most is gyakran segít otthon, s hamarosan még többet dolgozhat: rövidesen ugyanis traktorvezetésből vizsgázik.

Azt mondja, tervekből nála nincs hiány: a középiskolában gazda szakra jár, s az érettségi és a technikus képesítés megszerzése után a Kaposvári Egyetemre szeretne jelentkezni. Már azt is látja, hogy a kemény munkán kívül sok szépsége van a szakmának. A hagyományos növénytermesztésen kívül a gyakran 365 napos műszakként emlegetett állattartás éppúgy érdekli, mint az agrotechnika: a legnagyobb videómegosztó portálon most egy távirányítós traktorfejlesztésről szóló filmet nézett, s a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségek is erősen foglalkoztatják.

– A mezőgazdasághoz kapcsolódik a hobbim is – mondta el érdeklődésünkre a győztes fiatalember. – A Desedán, a bonnyai és a kisgyaláni tavon horgásztam korábban többször is – mondta. – Mostanában azonban nem jutott rá idő, de az eddigi legnagyobb fogásom egy 18 kilós ponty volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában