Hamarosan a megszokott helyen

2019.09.04. 17:24

Visszaköltözés a díszévadban

A Csiky Gergely Színház következő évadáról tartott társulati évadnyitó ülést Fülöp Péter színházigazgató.

Kovács Gábor

A Csiky Gergely Színház következő évadáról tartott társulati évadnyitó ülést Fülöp Péter színházigazgató. A direktor megerősítette, hogy a társulat megkezdi a visszaköltözést és az ősztől elindul a színházban a díszévad.

A Csiky Gergely Színház új arculattal, megújult külsővel és belsővel készül az újranyitásra. Fülöp Péter az elmúlt évekről szólva az átmeneti játszóhelyen, vagyis az Agórában töltött időt nehéznek, de sikeresnek ítélte. A mai kor színháza egyre inkább túllépi az előadóművészet határait, és nyit a társművészetek felé. Ezt a tendenciáját követve a Csiky egyre inkább kulturális központként definiálja önmagát a régióban.

Nem keveset ígért Fülöp Péter: képesek lesznek felvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését is azonos művészi színvonalon. A Csiky Gergely Színház ezzel tartósan a magyar színházi élet meghatározó szereplője marad. A 2019/2020-as évad díszelőadását, Csiky Gergely Buborékok című komédiáját Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendezi. A Csárdáskirálynőt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főrendezője, Keresztes Attila viszi színre Kaposváron. A Van, aki forrón szereti című Peter Stone-darabot Verebes István állítja színpadra. Dumas-Sartre Kean, színész című színművet Horváth Illés, a nyíregyházi színház művészeti vezetője rendezi. A Moszkvai Művész Színház rendezőtanára, Ilja Bocsarnikovsz Tolsztoj Legenda egy lóról című művét a kamaraszínpadon, a Grúz Nemzeti Színház főrendezője, David Doiasvili Csehov Cseresznyéskertjét a nagyszínpadon jegyzi.

A Csiky tavaly írt ki pályázatot fiatal, harminchárom év alatti rendezők, díszlet-jelmez-és látványtervezők számára. A nyertes csapat munkáját, a Padlást az ősszel mutatja be a teátrum. Egy másik ifjúsági darab, a Tüskevár tavasszal kerül színre.

Érkező művészekkel bővül a társulat

A hétfő esti évadnyitó ülésen Olt Tamás, művészeti igazgató ismertette a 2019/20-as tervezett évadot, valamint bemutatta az újonnan érkező társulati tagokat is. A direktor elmondta, hogy Kaposvárra érkezik Voith Ági, Jászai Mari-díjas színésznő-rendező, Szalma Tamás, Jászai Mari-díjas színész-rendező, továbbá Mészáros Tibor, Krajcsi Nikolett, Hüse Csaba, valamint a tavalyi évadban már gyakorlaton a színházban játszó Maizác Stefánia, Török Sára, Mucsi Kristóf és Törő Gergely Zsolt. Velük gyarapodik a repertoár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában