étkeztetés

2019.10.29. 14:00

Ha tanulni nem is, de enni minden nap kell a szünetben

A őszi szünetben – ahogyan az összes iskolai szünetben – is ingyenes a gyermekétkeztetés a rászoruló diákoknak. A legtöbb gyermek éthordóban viszi haza a napi menüt a helyi konyháról. Sok családnak nagy segítség, hogy meleg étel kerül az asztalra a szünidőben is.

Góz Lilla

Egymás után érkeztek a falubuszok hétfőn déltájban a mérői konyhához. A legtöbb ételt – negyvenhárom ebédet – Baglaspusztára vitték, ahonnét tálakban, éthordókban vitték haza a gyerekek.

Bableves, túrós tészta és alma a hétfői menü a somogyjádi iskola konyháján.

– Az idei szünetben mindössze három gyermeknek kérték az ingyenes étkeztetést, ők éthordóban viszik el a napi menüt haza – mondta el Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. Megjegyezte: sok szülő el tudott helyezkedni és kiesett a jogosultsági körből.

Kaposfőn paradicsomleves, sült tarja rizzsel és csemege uborka volt az ebéd. Négy gyermeknek igényelték az őszi étkeztetést. Emellett az időseknek és az óvodának készítenek csaknem száz ebédet.

– Nyáron több mint húszan kérték az ingyenes szolgáltatást, többen hétfőn döbbentek rá, hogy most nem hozták vissza az igénylő lapot, de még jelentkezhetnek – mondta el Raab Lajosné élelmezésvezető. Kaposmérőből a helyi hátrányos helyzetű gyermeken kívül további hét településre szállítanak az őszi szünetben ebédet. Míg iskolaidőben 500 adag, most 150 készült. Hétfőn sárgaborsóleves és gombás szelet került az éthordókba.

– Kaposváron eddig 17 gyermeknek kérték az ingyenes étkeztetést – mondta el Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a kaposvári szociális iroda vezetője. Hozzátette: a somogyi megyeszékhelyen kiterjesztették a jogosultságot, így az összes gyermekvédelmi kedvezményezett gyermek kaphatja az ingyenes támogatást. A szünidő alatt napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek, a szülők a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban igényelhették, de az őszi szünet alatt is benyújthatják még kérésüket, a jelentkezésnek nincs határideje. A 2020-as költségvetésben a kormány 82,5 milliárd forintot biztosít az ingyenes gyermekétkeztetésre, 2010 óta megháromszorozódott az erre fordított támogatás.

Ezek is érdekelhetik