borverseny

2019.10.31. 18:00

Hetvennél is több fajta bor a harmadik szemlén

Ahogy az előző két évben, úgy idén is borszemlére várják november elején a vállalkozókat és a sajtó képviselőit a Vármegyeházára. A III. Somogyi Borszemle újdonsága lesz, hogy ezen az estén adják át első alkalommal a Somogyi katonák 2019-es borásza díjat.

sonline

2016 őszén kezdődött el az a közös gondolkodás a Somogy Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezete és a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács részvételével, mely a dél-balatoni borászatok nehézségeit hivatott enyhíteni. – Komoly problémát jelentett a térségben, hogy a megtermelt szőlő nagy részét nem helyben dolgozzák fel – mondta Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke. – A másik komoly probléma, hogy kevés somogyi vendéglátóegységben, üzletben találkozhattunk dél-balatoni borokkal. Ezért kezdtük el kialakítani a somogyi borstratégiát, s 2017 novemberében először borszemlét rendeztünk, ahol megyénk vendéglátósai, kereskedői számára mutattuk be a dél-balatoni borokat, borászokat. Azt már tavaly többen megállapították, hogy sikeresek voltak ezek a rendezvények is, hiszen a borstratégia elindítása óta jelentősen megnőtt a dél-balatoni borok jelenléte a somogyi vendéglátásban. Ezért is szeretnénk az első két Somogyi Borszemle sikerét idén is megismételni, ha lehet túl is szárnyalni. Az eddigi részvételi adatok szerint van rá esély, hiszen tizennégy dél-balatoni borászat hozza el november hatodikán a Vármegyeházára kiváló termékeit. Ha nem érkezik újabb jelentkezés addig, akkor 72 fajta 2013 és 2019 közötti évjáratú bort kóstolhatnak majd a résztvevők.

 

Ínyenc falatok

A jó borokhoz ínyenc falatokat, sajt- és sonkakülönlegességeket is kínálnak majd.

A borszemle előtt pedig szakmai programokra várják az érdeklődőket. A II. Szőlőter­mesztők- és bortermelők szakmaközi szimpóziumán érdekes előadások hangzanak el. Szó esik a pályakezdő borászok előtt álló kihívásokról, az oktatási rendszerben igénybe vehető képzésekről és az esetleges gyakorlati lehetőségekről a Balatonboglári Borvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában