táncegyüttes

2019.10.13. 20:00

Isztria lelkébe írta be magát a Balaton

A Balaton néptáncegyüttes második alkalommal vett részt az október elején megrendezett horvátországi FAKS Dance International Folklore fesztiválon Rovinjban. Szlovén, spanyol, osztrák és horvát táncegyüttesek mellett egyetlen magyar meghívott vendégként vettek részt az isztriai fesztiválon több mint ötven fővel.

Andricz Gabriella

– Nem csak kihívás, hanem egyben megérdemelt jutalom is volt a négynapos nemzetközi fesztivál az egész évi hajtás után, hisz a nyarat végig táncoltuk a Balaton-parti programokon – mondta el Csuti Péter, a Balaton Táncegyüttes szakmai vezetője.

Érkezésük után már a nyitó ünnepségen bemutatkoztak, s egyúttal megismerkedhettek a többi együttessel is.

– Este csak úgy a magunk örömére táncházat tartottunk, ahol a tánckart kísérő Szemző Angéla és zenekara a környéken nyaraló vendégeket is táncra bírta – folytatta a vezető. Másnap délelőtt egy workshop keretein belül ismerkedhettek meg a csoportok egymás táncaival, majd következett a hagyományos fesztivál- felvonulás. Ezt követően Rovinj főterén mutatkoztak be a csoportok a nagyközönségnek. A fesztivál harmadik napján délelőtt városnézést tartottak Rovinjban, majd ebéd után az Isztria lelkeként emlegetett Pazinba indultak, ahol a fesztivál záróakkordjaként a helyi színházban léptek fel.

A helyi szervezők az est végén kiemelték a magyarok lelkesedését, és hogy táncukkal mindig a maximumra törekednek. A fesztivál zárásaként a táncosok és a szervezők egy helyi, tradícionális isztriai étteremben búcsúztak egymástól annak reményében, hogy jövőre viszontlátják egymást.

 

Rábaközi táncok Rovinj színpadán

A siófokiak hatalmas sikert arattak a rábaközi táncaikkal a rovinji nemzetközi fesztiválon. – Az osztrákok és a horvátok elsősorban körtáncokkal léptek fel, mi pedig az egész színpadot áttáncoltuk, az egész együttes fenn volt a színpadon – mondta Csuti Péter, a balatoniak szakmai vezetője. – Sikerült is magunkkal ragadnunk a közönséget, nagyon értékelték a magyaros lendületünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában