fotók

2019.11.10. 15:46

Emlékhelyet avattak a hősi halottaknak Igalban

A második világháborúban elesett magyar katonák új síremlékét és emléktábláját avatták és szentelték fel Igalban szombaton. A megemlékezésre összegyűltek a Vitézi Rend tagjai, és a honvédség képviselőivel közösen rótták le kegyeletüket.

Kovács Gábor

1944 végén sok kalandos történet esett meg a környéken. Párkányi Lajos, egy 21 éves hadnagy a kis csapatával Székesfehérvár légvédelmi erősítésére indult a sáros dél-dunántúli utakon. Csatlakozott hozzájuk egy tiszttársa, majd Somogyszilben egy sebesült német katona is. Igal közelében azonban rajtuk ütöttek az oroszok, akik felrobbantották a lőszeres kocsijukat. A két tiszt elmenekülhetett volna, de kötelességüknek érezték, hogy a katonáikkal maradjanak. Az egyenlőtlen küzdelemben a fiatal hadnagyot fejlövés terítette le, a tiszttársa ekkor megadta magát, de nyomban kivégezték.

 

A bátor igaliak csak később temették el az elesetteket előbb egy út menti kereszt mellé, majd a temetőbe. Nyolcan nyugodnak ott, és az ismeretlen német katona, az elesett magyar honvédek közül négyen észak-erdélyiek voltak. Most valamennyien új emlékhelyet kaptak az igali temetőben. A kápolna falán ezentúl emléktábla hirdeti Végvári János hadapród őrmester nevét is, aki élete feláldozásával megmentette a hidasnémeti hidat. Az emlékműveket az igali önkormányzat, a város lakói és a Vitézi Rend állíttatta. Bornemissza György törzskapitány mondott emlékező beszédet az avatáson.

A megemlékezők között ott volt Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, és Koós Csaba, Barcs polgármestere, aki édesapja révén maga is a vitézi előnevet viselheti.

– A célunk az, hogy megismertessük a gyermekeket azon elődeink sorsával, akik életüket adták a hazáért – hangsúlyozta Obbás Gyula, Igal polgármestere.

– Óriási az adóssága a társadalomnak a háborús emlékhelyek ápolásában – mondta Puskás Béla, a felújításban segítséget nyújtó Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. – Mindez a magyar nemzet történelemtudatának fontos része.

A honvédség részéről Gavlik Péter ezredparancsnok, valamint Lóki Ferenc toborzó részlegvezető és Horváth Zsolt érdekvédelmi részlegvezető koszorúzott. Az emlékhelyeket Süle Lajos esperes szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában