korán megfékezendő

2019.11.27. 17:11

Járványszerűen terjed az elhízás a gyermekeknél

A gyerekkori elhízásról tartottak előadást szerda délután a Kaposi Mór Oktatókórházban: 85 somogyi védőnő és iskolaorvos jelentkezett a szakmai tanácskozásra.

Harsányi Miklós

– Robbanásszerűen megnőtt az elhízott, illetve túlsúlyos gyermekek száma – mondta Major Andrea főorvos. – Ez világszerte egyre nagyobb gondot jelent, s ahogy országosan, úgy megyénkben is minden negyedik-ötödik gyermeket érinti az egészségügyi probléma.

Az elhízott gyermekek két százalékánál kimutatható a II-es diabétesz, de a túlsúly már gyermekkorban is magas vérnyomást és izületi bántalmakat idézhet elő. A szakember – a pszichés gondok kapcsán – rámutatott: az elhízott gyermekek önértékelési problémákkal küzdhetnek, s esetenként nehezen illeszkednek a közösségbe. Major Andrea kiemelte: döntő, hogy a gyermekeknél kiszűrjék a betegségeket, s megkapják az életmódváltáshoz szükséges programot.

– Ez azonban akkor működik hatékonyan, ha a családjuktól is minden támogatást megkapnak a gyermekek – mondta. – Alap az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, s lényeges, hogy mindenkiben fiatalkorban tudatosodjon: lehet és sokat kell tenni az egészség érdekében. Ennek érdekében olyan programot szeretnénk alkotni, amely elősegíti az életmódváltást, s az érintett gyermekek teljes körű segítségben részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában