Nobel-díjas magyar író emlékére

2019.11.17. 17:20

Lehetséges a holokausztot az irodalom, a művészet tárgyává tenni

Kertész Imre Sors­talanság című regénye és a holokauszt esztétikája volt a témája a Széchenyi-iskolában rendezett rendkívüli irodalomórának, amelyet a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezett.

Marosi Gábor

Az előadó, Böhm Gábor egyetemi adjunktus egyebek mellett azt hangsúlyozta: az egyetlen Nobel-díjas magyar író emlékét és életművét kötelesség ápolni. Fontos, hogy a fiatalokkal is beszéljenek a Sors­talanság című műről, hiszen nem egy könnyű olvasmány, ráadásul érettségi tétel is.

Böhm Gábor előadásában azt a kérdést járta körül, ami Kertész Imrét egész életében foglalkoztatta és az egész holokausztirodalomnak is egy központi kérdése: hogyan és miképpen lehetséges a holokausztot az irodalom, a művészet tárgyává tenni. A Sors­talanság 1975-ben ebben korszakos volt, ugyanis újragondoltatta a holokausztirodalmat a megjelenése utáni években.

Böhm Gábor úgy fogalmazott: amit a magyar és világ­irodalomban is tudunk a holokausztról az Kertész Imre nélkül elgondolhatatlan. A Nobel-díjas író egyébként egész életében a kimondhatatlan és ábrázolhatatlan holokausztot próbálta megjeleníteni – tette hozzá az adjunktus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában