jégelhárítás

2019.11.20. 14:00

Milliárdos kártól védték meg a megyét a talajgenerátorok

Országszerte több tízmilliárd forint, Somogyban pedig milliárdos kártól védte meg a mezőgazdaság mellett a lakossági és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat a talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer – közölte Gombos Sándor.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: idén a tavalyi évnél korábban, már április 15-én megkezdte működését a rendszer, amelyet 2018. május elseje óta működtet a kamara.

– Országszerte 986 generátort működtetünk, Somogyban pedig hatvanhármat, amelyből ötvenkilencet ember, négyet automata kezelt – jegyezte meg Gombos Sándor. A megyei elnök kiemelte: a káreseményeken belül a jég okozta kár 2015–2017-ben 33 százalék volt, idén már csak 12,63 százalék. 2017-ben 6,3 milliárd jégkárt fizettek a gazdáknak, tavaly csaknem a felét 3,2 milliárd forintot.

– A rendszer üzemeltetése 1,5 milliárd forint, országszerte 30 milliárd forint kárt tudott megelőzni, megyénkben is milliárdos megtakarítást értünk el a talajgenerátorokkal – mondta el Gombos Sándor. A megyei elnök megjegyezte: a környező országokban, ahol nem működik a talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer, óriási viharok pusztítottak idén júniusban és júliusban.

A francia minta alapján működő rendszer az elégetett ezüst–jodidot a feláramló meleg levegő segítségével juttatja el a magasba, ahol a vízcseppeket megfagyasztva kisebb jégszemeket alakít ki. A berendezések kezelői 24 órás készenlétben voltak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzéseit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara applikációjának segítségével kapták meg. A sajtótájékoztatón köszöntötték Otrovánácz Zoltán Józsefnét, aki több mint húsz éve kezeli Vízváron a 927-es számú talajgenerátort. A kezelő idén 57 jelzésnél 15 percen belül bekapcsolta rendszert, így óriási jégkárt akadályozott meg a megye déli részén. Munkáját oklevéllel és ajándékkal köszönte meg a kamara. Otrovánácz Zoltán Józsefné megemlítette, családja nagy segítségére van a generátor kezelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában