influenza

2019.12.07. 09:25

Bőven van oltóanyag, de nem sokan kérik

Az utóbbi napokban egyre többen fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, főként a kaposvári és a marcali járásban. Már október elejétől kérhetők az influenza elleni védőoltások, de két-három hét kell, mire kialakul a védettség.

Góz Lilla

– Köhög is ugye? Hallom, hogy nem tiszta a tüdeje – vizsgálta Gyánó Barna gyermekorvos a bölcsődés korú kisfiút. A rendelőben hetente háromszáz gyermek fordul hozzájuk hasonló panaszokkal. – Húsz éve nem volt ilyen őszi időszak, jóval kevesebben érkeztek, az elmúlt két hétben viszont megnőtt a köhögéses és lázas tünetekkel jelentkező gyerekek száma. A rendelőben természetesen felkészültek influenzára, a megbetegedés elleni oltóanyagkészletből egyelőre nem fogyott sok.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében még nem mutatták ki az influenzavírust, az influenzaszerű megbetegedések száma három hete folyamatosan emelkedik, de a járványküszöböt nem érte el. A legtöbb beteget a marcali és a kaposvári járás területéről jelentették.

Ugyancsak a kormányhivatal tudatta, már októberben megérkeztek az oltóanyagok a gyógyítókhoz, 43 ezer adagnyi térítésmentesen kérhető. A védettség általában két-három hét alatt alakul ki, s több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően beadatni. Magyarországon az influenzajárvány általában januárban kezdődik, de március végéig bármikor előbukkanhat.

Térítésmentesen oltathatják be magukat a 60 éven felüli somogyiak, s azok is, akik életkoruk, egészségi állapotuk, valamint foglalkozásuk miatt fokozottan veszélyeztetettek. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, ezért a megfelelő védelem érdekében évenkénti oltásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában