ünnepi menetrend

2019.12.03. 11:30

Télre besűrűsödnek az IC-k a főváros felé

December 15-én, vasárnap lép életbe a MÁV-Start 2019-2020-as menetrendje, mely bővíti a választható vonatok számát, s figyelembe veszi az utazási szokásokat.

Harsányi Miklós

A dél-balatoni vonatoknál egyes sebesvonatok ideje fél órával eltolódik, illetve a székesfehérvári személyvonati csatlakozások is változnak – derült ki a MÁV-Start tájékoztatójából. A Déli pályaudvarról Fonyódra 10:05-kor és a Fonyódról 17:39-kor a Déli pályaudvarra induló vonatok hétvégén közlekednek majd az elő- és utószezonban is, május 1. és június 19. között, illetve augusztus 31-től szeptember 20-ig. A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek: a Somogy, Tubes IC vonaton felül napi két pár önálló vonatként. A pécsi és a kaposvári Intercity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.

– A kaposvári InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak – gyorsvonati, illetve IC rész –, melyek komfort- és árszintje eltérő. – A vonatokban jellemzően egy-egy 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót- és helyjegy váltása kötelező, a gyorsvonati kocsikban gyorsvonati pótjegy váltása kötelező. A kaposvár Intercity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg, Sárbogárdon nem.

Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között. A vasúttársaság kommunikációs igazgatósága azt is közölte: a kialakított menetrendeknek, a jegy­értékesítés korszerűsítésének, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak köszönhetően 2015-től négy év alatt 138,2 millióról 141,8 millióra nőtt a MÁV-Start utasszáma.

Szívesen átrobogunk a szomszédba

A kétóránkénti ütemes vonatokon felül reggel Budapest felé, illetve délután Pécs felé további egy vonatpár közlekedik (Tubes IC), Budapest és Dombóvár között a Somogyi InterCityvel egyesítve. Ez a vonatpár megáll Pincehelyen és Sásdon is, első osztályú kocsit nem továbbít. 2019 első három negyedévében a nemzetközi utasforgalomban 2,48 millió személyt szállítottak, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest több mint hat százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbb célország Ausztria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában