boltroham

2019.12.19. 09:00

Újabb vásárlási hullám vár a boltokra az ünnepek előtt

Még mindig a háztartási gépek, a könyvek és a ruhaneműk kerülnek a legnagyobb mennyiségben a somogyi karácsonyfák alá. Az idén átlagosan 40 ezer forintot költünk az ajándékokra. Népszerűek az ékszerek is, újra kelendők az arany nyakláncok, karkötők.

Góz Lilla

– A feleségemnek szeretnék egy különleges gyűrűt 200 ezer forint értékben – válogatott az arany ékszerek között egy férfi az egyik kaposvári ékszerboltban.

– A fiatalok a kisebb értékű Swarovski ékszereket keresik, leginkább fehér színben, a középkorosztályból érkező vásárlóink az aranyékszerek között válogatnak – mondta el Rónai Csilla, a kaposvári Rónai Ötvösüzlet üzletvezetője. Mint megtudtuk, újra divat a hagyományos arany ékszer, a gyerekeknél sláger a fülbevaló, a felnőtteknél a karkötőket és nyakláncokat viszik jobban az idén. Átlagosan 20 és 100 ezer forint között költenek üzletükben. – A férfiak többsége segítséget kér az eladóktól, a nők rendszerint tudják, mit szeretnének vásárolni, de természetesen van lehetőség cserére az ünnepek után, ha valaki nem találta el a megfelelőt – jegyezte meg Rónai Csilla.

Több üzletben a pénztárak előtt hosszú sorokban álltak a vásárlók ebédidőben az egyik kaposvári bevásárlóközpontban.

– Nálunk a legtöbben az alkalmi ruhákat keresik, de nagyon fogynak az ajándékutalványok is – mondta el az egyik ruhaüzlet alkalmazottja. Már november óta élénkült a forgalmuk, de advent utolsó hetében számítanak a legnagyobb vásárlási rohamra. – Munkaidő után jönnek a legtöbben, a játékok és a gyerekruhák a legjobban kelendőek – mondta el egy másik üzlet pénztárosa.

Kiss Viola szinte már mindent megvett a karácsonyfa alá. – Szabadnapomon próbáltam mindent beszerezni, a gyerekek utalványokat kapnak, amiből azt vesznek, amit szeretnének, a férjem parfümöt, a nagyszülők pedig könyvet és édességet kapnak – mondta el a vásárló.

Egy friss felmérés szerint a magyarok átlagosan 40 ezer forintot költenek ajándékokra az idén karácsonykor. A fa alá kerülő meglepetések között még mindig a háztartási eszközök a legnépszerűbbek, ezek után következnek kozmetikumok, a ruhák, a könyv, az élelmiszer és a játék. Drágább ajándékokat – ékszereket, wellness-, utazás- vagy belépőjegyeket – a válaszadók kevesebb, mint ötöde vásárolt.

Teher a vállakon

Ahogy eddig, a karácsonyi bevásárlások elsődleges helyszíne az idén is a plázák, ezt követik a hiper- és szupermarketek. A felmérés szerint a karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják. Mégis a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában