Regionális Méhésztalálkozó

2020.01.11. 19:38

Egyre sportszerűtlenebb versenyre kényszerülnek a méhészek

Az idei tél a méhészek mellett volt, mert eddig nem volt sem túl hideg, sem túl meleg idő a kaptárak lakóinak – hangzott el a XXII. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón szombaton a Kaposvári Egyetemen, ahol megválasztották Somogy mézét a 2020-as évre.

Kovács Gábor

Tavaly elég rossz évet zártak a somogyi méhészek. Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület elnöke sorolta: rossz volt a nektártermelés üteme, az időjárás nem volt kedvező, és az atkák nagy kárt okoztak.

– Némi segítség, hogy ötszázról ezer forintra emelkedett méhcsaládonként az egészségügyi támogatás, de az igazi segítség egy jó mézár lenne jó termés mellett – mondta Petrus Lajos. – Kérdéses, hogy elmennek-e tüntetni a magyar méhészek Brüsszelbe. Most folynak a tárgyalások, de ha nem lesznek hatásos uniós intézkedések a hamis méz behozatala ellen, akkor a méhészek készek a tiltakozásra.

Somogy mézének Kárász István balatonszabadi méztermelő vegyes virágmézét választották.

– Leszálló ágban van a magyar ágazat – festett borús képet a jelenről Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. – Ennek oka az export-orientáltságunk: olyan piacra termelünk mézet, ahol egyre sportszerűtlenebbek a körülmények. Olcsón érkezik be az EU-ba évi 200 ezer tonna méz, amelyet nem élő munkával állítanak elő, ezt a laboreredmények kimutatták. Az unió már két éve kimondta, hogy Kínából nem valódi méz jön, mégsem történt semmi. Így lassan az összes európai méhészet életképtelen lesz.

A másik fenyegető veszély a környezetszennyezés. A méhek élő bioindikátorok, de kevesebb termésátlagot adnak, mint tíz-húsz éve, és egyre nehezebb életben tartani a fullánkos rovarokat. Bross Péter hozzátette: az új Európa Parlament zöldpárti, de a Bizottságon nehezebben mehetnek át a döntések, a gyakorlat még világos. A magyar támogatás rövid távon jó, de az egységes méhcsalád alapú uniós közvetlen támogatás bevezetését sürgetik a méhészek.

Elfújta a szél a tavalyi évet

Az akácot elfújta a szél, és hiába bizakodtak az utolsó pillanatig, a viharos szél leverte a virágokat, ezért gyenge évet könyvelhetett el tavaly a somogyvidi Nagyfi Sándor, akinek mintegy száz méhcsaládja van a környéken. Tavaly azonban fele akkora terméssel kellett beérnie, mint a korábbi években. Pedig jókora tapasztalat áll a háta mögött, mert 45 éve méhészkedik. Nyugdíjasként sem hagyott fel a tevékenységével, de azt érzi, hogy egyre nehezebb megélni a méhekből. Bonyolulttá vált a tartásuk, panaszolta, és sok lett a méhbetegség, megcsappant a méhsűrűség. Azt mondta, hogy legalább 1000 forintot kellene kapni kilónként a vegyes virágmézekért, a zselici hársért, és 1500-at az akácért, akkor lennének elégedettek a méhészek. Nem alamizsnát várnak, hanem azt, hogy megfizessék a munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában