olvasni jó

2020.01.27. 11:30

Hét és félezer könyvvel bővül a megyei könyvtár kínálata

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár 2019-ben – az előző évihez képest – csaknem 30 százalékkal több, összesen 7500 új könyvet vásárolt. A növekvő állami támogatásnak köszönhetően látványosan gyarapodott a DVD- és a CD-gyűjtemény is.

Harsányi Miklós

– Tavaly közel 150 rendezvénynek adott otthont a könyvtár, melyen csaknem 8000-en vettek részt – mondta Horváth Péter, a könyvtár igazgatója. – Sokan mondják: élettel és programokkal teli az intézmény, s örülünk, hogy egyre több tizenévest is köszönthetünk. Közel 6000 tagunk van, s tavaly 92 ezer 340 kölcsönzést regisztráltunk.

David Baldacci: Végső fázis című krimijén kívül a toplistás könyvek között szerepelt Heather Morris: Az auschwitzi tetováló, valamint Jo Nesbo: Machbeth című műve, míg a gyermekeknél Berg Judit: Rumini, a Minecraft-sorozat, valamint Thomas, a gőzmozdony, illetve Leiner Laura: Szent Johanna gimi vezette a népszerűségi listát.

Horváth Péter azt mondta: a 7500 új könyvön kívül tavaly 473 DVD-t és 204 CD-t vásároltak. Az idén folytatják a fejlesztést, s ezzel párhuzamosan készülnek fel a Minősített Könyvtári cím megszerzésére, aminek következménye, hogy a munkafolyamatok a jelenleginél is hatékonyabbá válnak.

– Egy új könyv átlagosan 4500 forint, lehetőségeinkhez képest 2020-ban tovább gyarapítjuk az állományt, jelenleg nagyjából 314 ezer kötet található az intézményünkben – hangsúlyozta az igazgató. – Külön gondolunk a kamaszokra, számukra egy tini sarkot szeretnénk berendezni. Az első idei nagy rendezvényünket január 15-én tartjuk A magyar irodalom legszebb szerelmes versei címmel. Harsányi M.

Hetvenhatezres késedelmi díj

A gyakori figyelmeztetés dacára egyesek megfeledkeztek a kölcsönzési határidő lejártáról: akad olyan olvasó, aki 2015 augusztusa óta hat könyvet nem hozott vissza, s 76 140 forint késedelmi díjjal tartozik. A közelmúltban 50 újabb felszólítást küldtek ki. Ha a címzett erre nem reagál, fizetési meghagyásos eljárás indul ellene, ami végrehajtáshoz vezet. Ez akár fizetésletiltás is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában