vakcina

2020.01.15. 14:00

Influenzaszezon: késő már oltatni, ha kiráz a hideg a láztól

Somogy megyében az állam térítésmentesen 43 ezer adag influenza elleni vakcinát biztosít. A figyelőszolgálati adatok alapján a 2019–2020-as influenzaszezonban – az új év első hetéig – 150-en fordultak influenza tünetekkel orvoshoz.

Harsányi Miklós

Influenzajárvány szerencsére még nincs megyénkben, a betegmintákból influenzavírust még nem mutattak ki.

A krónikus betegek, a várandósok, a 60 éven felüliek körében gyakoriak a szövődmények, melyek akár súlyos következményekkel – tüdőgyulladás, bakteriális felülfertőzések – is járhatnak.

– A védőoltás megelőzi ezeket, ezért is nagyon fontos, hogy az érintettek időben megkapják az influenza elleni védőoltást – közölte érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal. – Amennyiben valaki életkora – például hat hónaposnál fiatalabb újszülött, csecsemő –, súlyos betegség vagy orvosi kezelés miatt nem részesülhet védőoltásban, úgy a környezetében élők széleskörű influenza elleni oltásával védelmet biztosíthatnak az oltatlan személy számára.

Megyénk területén élő, influenza szempontjából kockázati csoportokba tartozó emberek számára az állam térítésmentesen 43 ezer adag 3Fluart influenza elleni vakcinát biztosít. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a védőoltást a krónikus légzőszervi betegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotú betegek, a krónikus máj- és vesebetegek, az anyagcsere-betegségben szenvedők és a várandósok kérhetik. Továbbá a rehabilitációs és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek, a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők valamint 60 éven felüliek egészségi állapottól függetlenül igényelhetik a vakcinát.

– A figyelőszolgálati adataink alapján a 2019–2020-as influenzaszezonban – 2020 első naptári hétig – 150 fő fordult influenzatünetekkel orvoshoz (de ez csak reprezentatív szám).

Érdeklődésünkre a kormányhivatal közölte: az influenza nem egyszerű megfázás, nem légúti tünetekkel, hanem lázzal, hidegrázással, igen rossz közérzettel, fej- és izomfájdalommal kezdődik, a hurutos tünetek csak később jelennek meg. A vírus cseppfertőzés útján jut be a szervezetbe, a lappangási idő átlagosan két-három nap. Az influenza a krónikus betegeknél, időseknél, várandósoknál gyakran jár szövődménnyel. A megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában