származási hely

2020.01.15. 11:30

Zászlókkal tűzdelve jobban esik a sonka

Szerdától jól láthatóan ki kell írni a sertéshús származását a húspultokban, a nagyobb boltokban pedig nemzeti színű zászlócskával is jelölni kell a termékeket. A rendelkezés csak a nagyobb üzleteket érinti. A bevezetett intézkedéssel a magyar húst és húsipari termékeket szeretnék népszerűsíteni.

Marosi Gábor

Sonkaárusok a kaposvári piacon

Fotó: Lang Róbert

A zászlókat csak a kétszáz négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kell használni. Ahol azonban előrecsomagolt terméket árulnak, például az Aldiban, Lidlben és a Penny Marketben, azokat a bevásárlóközpontokat nem érinti a módosítás, hiszen a csomagoláson fel kellett tüntetni a hús származási helyét. A január tizenötödikével életbe lépő intézkedés csak a sertéshúsokra vonatkozik, a marha és baromfi termékeknél nem kell megjelölni a hús eredetét.

Maczelka Márk a Spar Magyarország kommunikációs vezetője megkeresésünkre elmondta: csak a lédig, friss sertéshúsokra és a lédig szeletelt sertéshúsokra vonatkozik a most életbe lépett új szabály. Hozzátette: amennyiben a tartás helye és a vágás helye megegyezik, akkor származási helyként kell jelölni a terméket, egyéb esetben pedig mindkettő zászlót ki kell tűzni. A változás országosan mintegy háromszáz Spar szupermarket és több mint harminc Interspar hipermarket érintett.

Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja jó ötletnek tartja a kezdeményezést. A tudatos fogyasztóknak ugyanis fontos, hogy milyen terméket vásárolnak. Viszont, aki nem származás alapján vesz sertéshúst, de látja, hogy magyar húst kínál az üzlet, akkor tudatosul benne, hogy hazai árut vásárol. Szigeti Orsolya kiemelte: feltehetően a másik ok, amiért jelölni kell a terméket, az a sertéspestis. Így meg lehet nyugtatni a vásárlókat, hiszen a magyar termék nem fertőzött, és az emberek nagyobb bizalommal vásárolják meg.

Nem kellene, mégis megjelölik

Ponekker László, a Privát Hús Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: mind a négy boltjukban megjelölik a sertéshúsokat nemzeti színű lobogóval, annak ellenére is, hogy nekik nem kötelező, mivel az üzleteik eladótere nem éri el a kétszáz négyzetmétert. Hozzátette: a vásárlók kizárólag a piros-fehér-zöld lobogóval találkozhatnak majd, mivel a sertéshúsokat Magyarországról, főként Mohácsról szerzik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában