költségvetés

2020.02.18. 09:00

Erősödik a megyék szerepe

A Somogy Megyei Önkormányzat megszavazta az idei költségvetését és gazdasági programot alkotott a teljes ciklusra, s a képviselők meghallgatták a megyei rendőrfőkapitány tavalyi évet értékelő beszámolóját a pénteki közgyűlésen.

Kovács Gábor

A somogyi közgyűlés csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett akcióhoz: felhívták a figyelmet arra az egymillió aláírást összegyűjteni szándékozó kezdeményezésre, amely nemzeti régiók kialakítását tűzte ki célul. A megyei önkormányzat megalkotta a költségvetését 2020-ra, a büdzsét 1,52 milliárd forintos főösszeggel terveztek meg.

– Nagy volumenű beruházások zajlanak a településeken, és ez visszaköszön a költségvetésben – mondta Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke. – A megyék szerepe erősödik, ezzel együtt szigorú gazdálkodáson alapuló költségvetést alkottunk.

A költségvetésben szerepelnek a folyamatban lévő pályázatok, valamint a Szülőföldem Somogyország és a SomFALU program folytatása. Az utóbbit úgy módosították, hogy ezentúl támogatják azokat a falusi fesztiválokat és rendezvényeket, amelyek ezen kívül még más forrást is igénybe vesznek. Gyenesei István (Somogyért) a vitában megemlítette: lát pozitívumokat az idei költségvetésben.

Megszavazták a megyei önkormányzat 2019–2024-re szóló gazdasági programját. Szajcz Adrián alelnök a turisztika szerepét emelte ki, és hozzátette: azon dolgoznak, hogy a tótól délre is kamatoztassák a friss balatoni fejlesztések előnyeit. Huszti Gábor az új környezetvédelmi terv fontosságát hangsúlyozta, és arról adott tájékoztatást, hogy a napokban a Belügyminisztériumban tárgyaltak 9 másik megyével együtt a humán­erőforrások jobb kihasználásáért. Biró Norbert az egységes kerékpárút stratégia fontosságára hívta fel a figyelmet, példaként említve, hogy pályáztak az Őrtilos és Murakeresztúr közötti kerékpárútra, ami új elérési pontja lehet a Drávának.

Elfogadták a megyei önkormányzat 2020-as évi nemzetközi tervét, amelyet Biró Norbert úgy értékelt: főként az EU-s pályázati rendszeren belül gondolkodnak, de a civil kapcsolatok erősítését is várják tőle, főként Horvátországgal.

Kivételesre értékelte a somogyi rendőrök tavalyi munkáját Kuczik János dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes, aki a közgyűlés vendége volt. Balla Péter (Momentum) kérdésére Molnár Gábor, somogyi főkapitány elmondta: van Kehop-os pályázati forrás a siófoki kapitányság felújítására, de közben több helyiséget, köztük a panaszirodát saját forrásból újították fel. Anderné Röszler Erika (Jobbik) kérdésére a főkapitány úgy felelt: a fluktuáció nem érinti őket, mert tavaly az év végén több somogyi rendőr volt, mint az év elején.

Átalakította a közgyűlés az értéktár bizottságot

Megújítják majd a somogyi értékek nyilvántartását. Az eddigi nyolc helyett öten dolgoznak ezentúl a Somogy Megyei Értéktár Bizottságban. A közgyűlés döntése értelmében Szajcz Adrián elnökként, Merczel István, a Sefag osztályvezetője a természeti értékek, Lőrincz Sándor az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége társadalmi kapcsolatokért felelős referense a kulturális értékek, Szép Lajos a megyei önkormányzat megbízott főépítésze az építészeti értékek, míg Gombos Sándor, a NAK volt Somogy megyei elnöke a termékek és gazdasági értékek kategóriájának képviselőjeként tevékenykedik a bizottságban, melynek titkári feladatait Kardos Katalin, a megyei önkormányzat paktummenedzsere látja el. A testület továbbra is azokat a helyi értékeket tárja fel és díjazza, amelyekre megyénk méltán lehet büszke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában