jótékonykodás

2020.02.12. 11:30

Nélkülözőknél jobb helyen van az étel, mint a kukában

Jótékony célra több mint öt év alatt közel 25 tonna fogyasztásra alkalmas ételt adott át az egyik áruházlánc, Somogyban 2019-ben 289 ezer kiló élelmiszerrel segítették a helyi szervezeteket. A pékárun kívül gyakran vesznek át zöldséget és gyümölcsöt is.

Harsányi Miklós

Hétfőn salátát, sárgarépát, fehér retket és padlizsánt is kaptunk – mondta Biró Dániel, a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon vezetője. – S ezen kívül kenyeret, zsemlét és kiflit is átvettünk. Még tavaly jelentkeztünk az Élelmiszerbank pályázatára, s egy év alatt csaknem tízezer kilónyi élelmiszerhez jutottunk.

Egy kaposvári nagyáruházzal állnak kapcsolatban, s az anyaotthon folyamatosan számíthat a segítségükre. A rendszeres péksütemény, valamint zöldség-gyümölcs szállítmányon kívül évente 2-3 nagy akciót szervez az Élelmiszerbank, s ilyenkor többek közt bébiételt, száraz tésztát, konzervet és kisgyermekeknek gyártott tápszert adományoznak, amit a fővárosban adnak át.

Boldizsár Szilvia, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének szakmai vezetője rámutatott: a Vöröskereszt két éve kötött megállapodást az Élelmiszerbankkal, s a kaposvári hajléktalangondozási központnak adják az élelmiszert. Hatékony, gyors megoldást jelent ez a lehetőség, két kaposvári áruházból tavaly óta folyamatosan kapnak élelmiszert. Változatos a felhozatal: kenyér, bukta, fánk és zsemlye éppúgy előfordul a napi adomány között, mint gyümölcs vagy zöldség.

– Az élelmiszert utcai szociális munka keretében, illetve az intézményben osztjuk ki – tájékoztatott Boldizsár Szilvia. – Tavaly közel 9 ezer kilónyi élelmet vehettek át a munkatársaim. Több szempontból is fontos ez a program, hiszen az adományok révén megtakarított pénzt fejlesztésre költhetjük.

Egy másik – Kaposváron szintén jelenlévő – áruházlánc már több mint öt éve működteti élelmiszermentő programját, melynek keretében ezalatt közel 25 ezer tonna fogyasztásra alkalmas ételt adott át jótékony célra. A cég lapunkkal közölte: Somogyban mind a hét áruházuk részt vesz már az élelmiszermentő programban. Ezek eddig 992 ezer kiló élelmiszert adtak át a partnerszervezeteknek, ebből 288 ezer kilót 2019-ben, 273 ezer kilót pedig 2018-ban.

Sokkal jobb helyen van ez az élelmiszer a rászorulóknál, mint a szemetesben

Tíz százalék

Csak Magyarországon évente 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladék keletkezik, vagyis fejenként mintegy 58 kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek. Így minden magyar háztartásban a megvásárolt étel 10-11 százaléka a szemetesben landol. Az egyik vezető élelmiszerlánc 2019-ben több mint 7000 tonna élelmiszert adományozott a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen és partnerszervezetein keresztül, ezzel több mint négymilliárd forint értékű élelmiszert mentett meg mintegy százezer rászorulónak segítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában