balesetek

2020.03.12. 09:00

A halálutak életeket tesznek tönkre

Összeállították a halálutak listáját, vagyis azokat az útszakaszokat mérték fel, ahol a legtöbb baleset történik. Somogyban nincs ilyen hivatalosan nyilvántartott gócpont, de vannak helyek, ahol mégsem ritka a karambol.

Kovács Gábor

Februárban egy pénteki kora délután három autó ütközött össze a jutai kanyarban. A karambolban hat ember sérült meg. Januárban ugyanott két autó ütközött össze, miután az egyik átsodródott a szemközti sávba. Tavaly októberben ebben a kanyarban szintén kisodródott, majd az árokba borult egy kocsi.

Hosszú a lista, ha ugyanennek a helynek a baleseti statisztikáját keressük vissza. Ám országosan is léteznek hasonló összesítések: a Pénzcentrum a KSH legfrissebb adataira hivatkozva közzétette azon utak listáját, ahol a legtöbb baleset történt tavaly. Ezeken a listákon a korábbi években Somogyból az M7-es autópálya és a 7-es főút szerepelt rendszeresen. Volt időszak, amikor több mint 100 balesetet regisztráltak az M7-esen. Azóta azonban mindkét út kikerült a halálutak élbolyából.

A somogyi balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás és az elsőbbségi jogok megsértése, felelte kérésünkre Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Somogyban olyan útszakaszt, gócpontot nem lehet kiemelni, ahol gyakoriak a halálos vagy személyi sérüléssel záruló balesetek.

– A témához kapcsolódva azonban fontosnak tartom kiemelni, hogy a halálos közúti balesetek számában csökkenés mutatható ki – mondta Orbán Zoltán. – 2019-ben 17 halálos baleset történt, amely miatt 21-en vesztették életüket, míg 2010-ben 29 balesetben 36-an haltak meg a megye útjain.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrök megyeszerte naponta tartanak közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, továbbá ezen túlmenően különböző nemzetközi közlekedési akciókba is bekapcsolódnak. Jelenleg éppen a TISPOL 2020. évi ellenőrzési terve alapján a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát ellenőrzik kiemelten a március 9–15. közötti időszakban.

2019 IV. negyedévében az autópályákon és az autóutakon együttvéve az előző év azonos időszakához képest 32 százalékkal több, összesen 179 baleset történt, ebből a legtöbb az M1-esen, a legkevesebb az M8-ason. A megyék között tavaly Somogyban történt a 4. legkevesebb baleset, míg a legtöbb balesettel Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoztak a rendőrök.

 

Tavasszal sem árt az óvatosság

A somogyi főkapitányság intelmekkel is élt, hogyan előzhetőek meg szezonálisan a közúti balesetek. Általánosan elmondható, hogy tavasszal a felszabadultság, nagyobb átlagsebességet lehetővé tévő közlekedés, a megfontoltság és az óvatosság hiánya vezethet karambolokhoz.

Tavasszal ugyanis gyakran feledésbe merül a télen berögződött, óvatos vezetői magatartás. A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagos sebességgel közlekednek az utakon. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság emiatt sokszor háttérbe szorulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában