ebédidő

2020.03.17. 11:30

Közétkeztetést kapnak a rászorulók a szorult helyzetben

Az óvodai és iskolai kényszerszünet idején a kistelepüléseken a közétkeztetést továbbra is megoldják a rászorulóknak. Az önkormányzatok mindent megtesznek a folyamatos ellátás érdekében. Fennakadásnak nyoma sincs, mindenki várja az ebédet, ami pontosan megérkezik.

Kovács Gábor

A száz emberre tervezett óvodai konyhában jelenleg hatvan adagot főznek naponta, s hétfőn még hat vendégebédet is rendeltek a rendkívüli helyzetben, mert mostanában egyre többen maradnak otthon. Negyvenhárom gyermek jár a helyi óvodába, és hét bölcsődés gyermek is van a faluban, ők már szintén otthon tartózkodnak.

– Az előírás szerint a rászoruló gyerekek kaphatnának ételt, ahogy a szünidőben is, de ők nem kértek most még – mondta Karancz Lászlóné élelmezésvezető. Szerényen csak annyit tett hozzá, ízlés kérdése, de általában mindenkinek ízlik az óvoda főztje. Az étlapon nem változtattak, hétfőn zöldségleves és bakonyi pulykaragu rizzsel volt a menü. A kiszállítást eddig éthordókkal oldották meg, de keddtől egyszer használatos műanyag edényekben viszik házhoz az ételt, az óvodába már senki sem jön be érte.

– Igyekszünk megelőzni és megfékezni a járvány terjedését, és ez a közétkeztetésre is kihat – mondta Prépost László polgármester, aki hétfőn délelőtt ült össze a helyi intézmények vezetőjével. Utoljára kerülnek éthordók a szállítóautó hátuljába, amikor Somogyiné Ferencz Anita bepakolt. Nagy körutat tesz meg, Szerdahelyen kívül Szennára, Zselickisfaludra, Szilvásszentmártonra és Patcára is hordja az ebédet. Mindenütt elmondja: folyamatos az ellátás, és az is marad.

Megkérdeztük: elégedettek a közétkeztetéssel?

Simon Ferencné, Kaposszerdahely: – Változatosan főznek a szerdahelyi közétkeztetésben, bár nem házi koszt, de nem várható el, hogy mindenkinek az igényei szerint főzzenek, az óvodások elvárásaihoz alkalmazkodnak elsősorban. A főzelékek kifejezetten finomak. 89 éves korban már megerőltető a főzés, de én hétvégén még mindig készítek valamit.

Bali Lajos, Kaposszerdahely:

– Szerintem nem drága a köz­étkeztetés, éppen megfelelő. Az ellátás jó, az én kedvencem a kifőtt tészta. Már fiatalon is szerettem. Tizennyolc éves korom óta a Cukorgyárban dolgoztam és ott is étkeztem korábban, onnan mentem nyugdíjba. A közétkeztetést mindennap pontosan meghozzák, nem lehet rá panasz.

Bán Lajosné, Kaposszerdahely: – Mi nem vesszük igénybe, mert háziasszonyként mindennap főzök, és a családban él a 88 éves nagymama, rá különösen nagy gondot fordítunk. A kertben minden megterem, csirkét, tyúkot is viszek a kaposvári piacra, sőt még árusítom is a háztájiban felnevelt szárnyasokat. Csak a lisztet kell megvenni a boltban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában