galéria

2020.05.08. 17:30

A világháború hőseire és áldozataira emlékeztek Kaposváron

Hetvenöt éve fejeződött be a második világháború: méltóságteljes megemlékezést tartottak május 8-a alkalmából pénteken a Keleti temetőben, a Szovjet Kegyeleti Parkban. Tekintettel a koronavírus járványra, a résztvevők fokozottan ügyeltek a biztonsági előírások betartására.

Harsányi Miklós

Oleg Alekszeevics Szmirnov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének katonai és légügyi attaséja köszöntőjében egyebek mellett a háború előzményeit és tragikus következményeit idézte fel. A megemlékezésre meghívták Nikolaj Mihajlovics Bondarenkot, az orosz nagykövetség katonai attasé helyettesét valamint Alla Boriszovna Afoninát, a hadi sírgondozó osztály vezetőjét. Vadim Anatoljevics Matevoszjan, a Belorusz Köztársaság Követségének főkonzulja is részt vett a kaposvári ünnepségen.

– Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945 május 9-én a Szovjetunió népe sírt: végre örömében sírt – mondta Szeiber Ludmilla, az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének elnök-helyettese. – Attól az örömtől, hogy a hosszú szenvedéses háborús évek után, a szovjet nép ellenállt a hatalmas nyomásnak, a nagyon szervezett és a jól felfegyverzett ellenségnek, a náci Németországnak és az ő szövetségeseinek. A szovjet nép ellenállt és győzött.

Elhangzott: a háborúban 72 ország vett részt, több mint 55 millió ember halálát követelte, s ebből 27 millió a szovjet áldozatok száma. A háború minden szovjet embert érintett és nyomott hagyott az életükben. A kaposvári megemlékezés koszorúzással zárult, az ünnepség résztvevői a megemlékezés virágait helyezték el a Szovjet hősök emlékművénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában