szerencsés mentés

2020.05.24. 11:30

Leporolták a diplomákat

Azok is megkapják a diplomájukat, akik eddig nyelvvizsga hiányában nem vehették át. Olyan – évtizedek óta bent ragadt – dokumentumok is gazdájukhoz kerülhetnek, amelyekről már teljesen letettek az egykori hallgatók.

Koszorus Rita

Sarkadi Gabriella 22 évvel ezelőtt végzett a Kaposvári Egyetem tanító-kommunikáció szakán. Előbbihez nem volt szükség nyelvvizsgára, így azt meg is kapta az államvizsga végeztével. A kommunikációs diplomához viszont kellett volna a nyelvvizsga. – Úgy alakult az életem, hogy nem volt lehetőségem a középfokú nyelvvizsgára – mondta lapunknak az egykori hallgató. – Hallottam a diplomamentő programról, és arra vártam, hogy gyermekeim nagyobbak legyenek, s több időm jusson a tanulásra.

A kormány döntése alapján azonban erre már nem lesz szüksége. – Zavart mindig, hogy nincs meg a diplomám – mondta Sarkadi Gabriella. – Négy évet tanultam és szerettem is ezt a szakot, ezért nagyon örülök, hogy végre megkaphatom.

Gabriella az egyetem után Budapestre költözött, egy napilapnál kezdett dolgozni először korrektorként, majd újságíróként. Később országos tévécsatornánál helyezkedett el szerkesztőként, ahol nagyszabású élő műsorokon dolgozott. Később a banki szektorban kezdett dolgozni, ahol most is tevékenykedik.

A rádióból már jól ismerik a somogyiak Győrfi Bettát, aki ugyancsak az 1998-as évfolyamban végzett tanító-kommunikáció szakon. – Az egyetem után rádiónál helyezkedtem el – mondta. – Ugyan nem volt meg a diplomám, de az első munkahelyemen, Siófokon nagyon segítőkészek voltak velem, és belejöttem a munkába. Később sem volt gondom emiatt.

Azt követően Kaposváron kezdett dolgozni ugyancsak rádiónál, majd a tévénél. Azt mesélte: nagyon várja a tértivevényes küldeményét a Kaposvári Egyetemtől. – Mindig hiányérzetem volt, mert szerettem volna megkapni a diplomát, ha már elvégeztem a képzést – mondta Győrfi Betta. – Örültem a hírnek, hogy megkaphatom a diplomát, mert már letettem róla, hogy valaha is a kezemben tarthatom. Ugyanakkor nem teljes az örömöm, mert több ismerősömről is tudom: keményen dolgoztak a nyelvvizsgáért és a fáradozásaik most odavesznek.

A veszprémi Pannon Egyetemre járt Szijj Katalin, aki két éve fejezte be tanulmányait nemzetközi gazdálkodás szakon. – A diploma feltétele két nyelvvizsga volt – mondta a várdai friss diplomás. – Nekem az angol szakmai volt meg, a másodikat nem tettem le. Idén nyárra terveztem a német vizsgát. Vegyes érzéseim vannak most a diplomával kapcsolatban. Már beleöltem a pénzt a nyelvtanulásba, ezért kicsit rossz érzés, hogy enélkül is kiadják a diplomákat. Azok jártak jól, akik nem kezdték el a felkészülést.

 

Parlamenti döntés született a beolvadásról

Az Országgyűlés kedden szavazott a magyar egyetemek alapítványi formába szervezéséről, s a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról is. A honatyák arról is döntöttek, hogy augusztus 1-től a Kaposvári Egyetem összeolvad a Szent István Egyetemmel. Arról már korábban beszámoltunk a szaktárca hat egyetem modellváltását javasolta, amely értelmében az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőhöz kerülnek, s maguk az egybeolvadások augusztusban kezdődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában