nem kontrollált szaporodás

2020.05.31. 11:30

Több ellenőrzést várnának a kutyaólak körül

Kitiltotta az állatszaporítókat oldaláról az egyik hazai apróhirdetési oldal. Az elmúlt egy hónapban csak Somogy megyéből a hirdetések egyharmadát utasították el. A somogyi menhelyek és törzstenyésztők örömmel fogadták az intézkedést, de szerintük még szigorúbb és rendszeres ellenőrzésekre lenne szükség a hatóság részéről.

Góz Lilla

Április elseje óta az egyik hazai apróhirdetési oldal folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit. A kitiltással fel szeretnék hívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, míg az állatmenhelyek számára biztosított ingyenes felülettel az örökbefogadásra biztatják a potenciális gazdikat.

– Sok szaporító próbál védtelen kisállatok kínzásából megélni, ami ahhoz vezet, hogy genetikai rendellenességekkel született állatok tömegei kerülnek ki a világba. Amikor ezek az állatok betegek lesznek és a gazdik számára problémássá válnak, az amúgy is túlterhelt menhelyeken kötnek ki –mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. Megjegyezte: a szigorítás óta kimagaslóan megugrott az ingyen örökbe fogadható kisállatok aránya. – Más országokban jobban szabályozzák a szaporítást, sajnos hazánkban ennek a jogi háttere nem kiforrott – mondta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület vezetője. Hozzátette: több kutyát hoztak már el szaporítóktól, de sokszor minden marad a régiben. Megjegyezte: az emberek többségét nem érdekli, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől vásárolja a kutyát.

Biczák Balázs, a barcsi menhely vezetője üdvözli az apróhirdetési oldal intézkedését. Szerinte többször és rendszeresen kellene ellenőrizni a szaporítókat. 2019-ben ő fedezte fel, hogy két holland nő borzalmas körülmények között tartott kutyákat Barcson. Akkor több mint száz tacskót foglaltak le az állatvédők. Idén áprilisban tizenkilenc alultáplált, rossz egészségi állapotban lévő berni pásztort és keverék kutyát vittek el egy német házaspár somogysárdi otthonából.

 

Csak fajtatisztát!

Szmolka János, Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke szerint ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, csakis tenyésztőtől, ellenőrzött állományból vásároljunk. Megjegyezte: a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége ivartalanítási kampányt indított, s akik a törzstenyészetükből ivartalanítják a kutyájukat, s orvosi számlával tudják ezt igazolni, támogatást kapnak. A jogszabályok szerint a kutya nyolc éves koráig tenyészthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában