hiten túl

2020.06.30. 11:30

Egyre vonzóbbak az egyházi iskolák

Évről évre növekszik az egyházi gimnáziumok száma az országban. Míg a 2016/2017-es tanévben 195 intézménybe járhattak a diákok, addig az elmúlt tanévben már hatvannal többe. Egyházi általános iskolásból is több van, a 2019/2020-as tanévben 111 ezren jártak vallási intézménybe.

Marosi Gábor

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az állami általános iskolákba járó diákok száma. A 2001/2002-es tanévben 944 ezer, tíz évvel később 751 ezer, az elmúlt tanévben pedig 720 ezer diák tanult állami intézményben. Ezzel szemben a vallási iskolába járó tanulók száma rohamosan emelkedett. Húsz éve még csak 36 ezer, idén azonban már háromszor annyi, összesen 111 ezer diák ült be valamelyik egyházi iskola padjába.

A megye egyik legfelkapottabb vallási oktatási intézménye a bodrogi Bölcsesség Kezdete Oktatási Központ. Dan Tiborné intézményvezető lapunknak elmondta: 2008-ig alapítványi iskolaként működtek, utána a baptista gyülekezet fenntartásába került az intézmény. Az idei tanévben 126-an jártak iskolába, a diákok száma pedig az ezt megelőző években is nagyjából hasonló volt. A diákok nyolcvan százaléka bejárós, a legtöbb tanuló kaposvári.

– Családias a légkörünk – mondta Dan Tiborné. – Az átlagnál kisebb létszámú osztályokkal dolgozunk, húsz diáknál több egyetlen osztályban sincs és van, ahová mindössze 13 gyerek jár. A szülők a keresztény szemléletű oktatásért is kedvelik az iskolát. A diákok ötven százaléka nem vallásos, de azon dolgozunk, hogy a fiataloknak legyen kapcsolata egyházi közösségekkel – hangsúlyozta az igazgató.

Fritz Péter, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola megbízott igazgatója kiemelte: a szőlősgyöröki iskolát 2016-ban vette át az evangélikus egyház. Az idei tanévben 98 diákot írattak be az intézménybe, a legkisebb létszámú osztályba hét, a legnagyobba pedig tizenhét fiatalt járt. Fritz Péter hozzátette: az iskolába Gyugyról, Lengyeltótiból, Hácsról, Balatonboglárról és Szőlőskislakról is járnak tanulók.

Háromszoros a túljelentkezés

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolába mintegy félezren járnak, ebből 390-en általános iskolába. Molnár Tímea, intézményvezető elmondta: az elmúlt években is nagyjából ennyi diákjuk volt és a szeptembert is körülbelül hasonló létszámú tanuló kezdi meg. Hozzátette: az általános iskolába valamivel többen jelentkeznek annál, mint amennyit fel tudnak venni, a középiskolába pedig háromszoros a túljelentkezés.

A katolikusok több intézményt is fenntartanak a megyében. A Kaposvári Egyházmegye kaposvári iskolájában, a gimnazistákkal együtt mintegy 650 diák, Tabra körülbelül százhetven, míg Zalaszabarra száz diák jár. Az előzetes adatok szerint szeptemberben is ennyien járnak majd katolikus intézményekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában