történelem

2020.06.01. 09:00

Kútba dobták a törökök a várvédő katonákat

Gyalogsági sisak, szablya, szekerce, lándzsa és agyaggolyó is előkerült a föld mélyéből Őrtilosnál.

Marosi Gábor

A több száz éves tárgyakra pár évvel ezelőtt, a Zrínyiújvár feltárása közben találtak rá a régészek, a megyei múzeum munkatársai pedig most kezdték el feldolgozni az előbukkant „kincseket”. Varga Máté, a Rippl-Rónai Múzeum régésze mutatta meg lapunknak a vár kútjában talált tárgyakat. A legjobb állapotban egy szablya maradt meg, bár a penge vége, illetve a markolat egy része hiányzik. A vasból készült gyalogsági sisak is egyben maradt, a tetején azonban sérülés nyomai látszódnak. Feltehetően egy éles fegyverrel vághatták fejbe a katonát, de az is elképzelhető, hogy akkor sérült meg a fejvédő, amikor a törökök mindent bedobáltak a kút mélyébe.

– Számítottunk arra, hogy a kútban sok érdekes és értékes lelet lehet – mondta Varga Máté. – A legenda szerint miután a törökök elfoglalták a várat, a védőket, a katonákat beledobálták a kútba. Ez részben beigazolódott, mert néhány emberi csontot is találtunk, de teljes csontvázra nem leltünk. Az a sejtésünk, hogy miután véget ért az ostrom és elmentek a törökök, azután a katonák visszamentek elhunyt bajtársaikért. Mindenkit kiemeltek a kútból, a testüket pedig elvitték máshová, hogy tisztességesen eltemethessék őket.

– Az egyik legértékesebb lelet egy 17. századi szablya – folytatta a régész. – Illetve a katonai sisak. Ezeket egy várvédő katona használta. Azt azonban nem lehet tudni, hogy magyar volt-e, hiszen német zsoldosok és szlávok is védték az erődítményt. Mindkét lelet jó állapotban maradt meg.

 

Golyó agyagból

Találtak még fagerendákat, itatóvályút, bőrmaradványokat, de került elő balta, kés, fúró, kisebb penge és lövedék darabok is. Előbukkantak lándzsahegyek, üreges bombák a repeszei, valamint egy ritkaságnak számító, agyagból készült ágyúgolyó is – mondta el Varga Máté. Amikor a régészek ástak, akkor víz szerencsére nem volt már a kútban, csak iszap. A többtucatnyi emléktárgyat várhatóan csak jövőre állítják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában