pici szórakozás

2020.06.28. 11:30

Otthonra lelt a Bábszíntér, az égből érkezett a kulcs

Kaposvár lett a 13. hazai város, amelyik kő bábszínházi épülettel büszkélkedhet. A nézők mellett a bábjátékos tehetségeket is vonzza a város, és hamarosan állandó társulatot szerveznek az új helyszínen, ahol rengeteg lehetőség várja a bábművészeket.

Kovács Gábor

– Csak tessék, csak tessék, hasra ne essék, itt a soha vissza nem térő alkalom: elsőként léphetnek be az épületbe! – invitálta a gyerekeket Pályi János bábművész, amikor egy narancsszínű léggömbökből álló „léghajón” megérkezett a bábszínház kulcsa, amit polgármesteri segédlettel megkaptak a legkisebbek. Sokan voltak kíváncsiak a pillanatra.

 

– Az unokáimmal jöttem, nekik ez egy csoda, mert mind imádjuk a bábszínházat! A nagyobbik bábozott is az óvodában – mondta a kaposfői Csóriné Kiss Klára, aki nyugdíj előtt óvónőként dolgozott Kaposmérőn, és maga is készített bábokat. – Szép lett az épület, gyermekbarát a környezet, és a műsor leköti a kicsiket! – ringatta a karján a kisebbik, négy hónapos kislányát egy fiatal édesapa, Hermann Krisztián, aki Magyaregresről jött a családjával.

A szabadtéri pódiumon Sarkadi Bence bábművész táncoltatta a világjáró marionettjeit.

– Fantasztikus az épület, technikailag és az elrendezésében is világszínvonalú! Rendszeresen járok fellépni Kaposvárra, van összehasonlítási alapom – lelkesedett. A tizenegyedik szezonját kezdte a Bábszíntér Kaposváron, és bizony az első évek nehezek voltak, mondta Pályi János, művészeti vezető. Egy évtizedes munkára szavazott bizalmat a közönség és a város vezetése.

– Egykori kápolnából lett itt bábszínház, vagyis egy szakrális térben a bábok misztériuma kel életre, és reményeink szerint a közeljövőben állandó társulat működik majd a falak között – mondta Pályi János. – Különleges a helyszín, én parkszínháznak hívom. A karanténidőszak végén nem könnyű színházat csinálni belső térben, de ez a tó, a park, a játszótér, a kis amfiteátrum együtt komplex kulturális tér, amely sok lehetőséget ad a kreativitásra.

Ingyenes rendezvényekkel csábítják a közönséget, de a finanszírozás megtalálására is jó esélyük nyílt, tette hozzá. Eddig „szeretetbankként” működtek, mert Pályi János a 35 éves pályája kapcsolati tőkéjét hozta Kaposvárra. Az első ínséges időszak volt, nehézen találtak játékhelyet. Évi 160-180 eladást szerveznek 18 ezer nézőnek, a megyében 35 településre eljutottak már. Az előadások mellett tartanak pedagógus bábműhelyeket, és 80-90 gyermek bábjátékosnak szakmai találkozót. A rendszeres képzések mellett pályázatokat írnak ki a bábosoknak.

Az apácák és a labor helyére jöttek a bábosok

A XIX. század végén az irgalmas rendi apácák lakóhelye és a kaposvári kórház kápolnája volt az épület, majd a második világháborút követően laborként használták. A kórház volt déli tömbjének romos épületeiből egy új városrészt építettünk, ahol a szabadidő eltöltéséhez hasznos, szórakoztató lehetőségeket kínálunk, mondta a megnyitón Szita Károly polgármester. Lehetőséget adnak a gyerekeknek és a szülőknek hogy egy közösségben töltsék az időt. A Vaszary-parkban a régi értékes épületeket is megtartották és felújították több mint 5 milliárd forintból. A területen ősszel újra megindulhat a munka, hogy a régi infektológia épületéből Polgárok házát alakítsanak ki, itt a kaposvári civil szerveztek kapnak új otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában