mérgezés?

2020.06.15. 11:30

Rejtély, mi tizedeli a kijáró méhcsaládokat Kisbárapátiban

Több millió forintos kárt számolt össze Lanka Krisztián kisbárapáti méhész, akinek kijáró méhei május óta hullanak. Szerinte a környező gazdák növényvédő permetezése miatt. Az első laboratóriumi vizsgálatok más mellett a mérgezés gyanúját is felvetik.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Szinte halmokban láthatók az elhullott méhtetemek Lanka Krisztián kaptárai előtt. Május közepén észlelte, hogy kijáró szorgos rovarjai nagy számban pusztultak el. – Csak a Jóistennel nem beszéltem a méhpusztulás ügyében és többszöri mintavétel történt már – panaszkodott Lanka Krisztián. A kisbárapáti férfi tíz éve foglalkozik méhészettel nyolcvan méhcsaláddal. – A nektárhozó, kijáró méheim elpusztulását bejelentettem és négyszer vettek mintát, a budapesti labor élettani vizsgálatai megállapították, hogy a méhhullák 56 százalékán mérgezésre utaló tünetek láthatók – mutatta a határozatot a kisbár­apáti méhész. Szerinte a környékbeli gazdák közül van, aki nem tartja be a permetezés szabályait, hanem napközben használ olyan növényvédő szereket, amelyek szerinte nem méhkímélő technológiák.

– Más méhészeknél is pusztulnak a méhek, szigorúbban kellene ellenőrizni a növénytermesztéssel foglalkozó gazdákat és az általuk okozott méhmérgezést komolyabban szankcionálni – javasolta a méhész.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megkeresésünkre azt közölte, hogy Lanka Krisztián kisbár­apáti méhész a zöld számukon tett bejelentést méhpusztulás miatt. Az ügyet a helyi hatóság vizsgálja, a Nébih laborjába érkező minták vizsgálata folyamatban van. Az első vizsgálatok többek között a mérgezés gyanúját is felvetik.

Tavaly januárban jött meg a vizsgálat eredménye arról, hogy növényvédő szerek okozták a több ezer méh pusztulását Somogysárdon 2018 nyarán. A Nébih laborjának eredményei szerint nagy dózisú négyféle, köztük atka, gombaölő szert találtak az elhullott rovarokban. Tavaly nyáron Visnyeszéplakon volt hatósági mintavétel méhpusztulás miatt. Akkor nem tudták kimutatni a növényvédő szer jelenlétét.

Kötelességük figyelni a gazdáknak

– A növénytermesztő gazdák akkor használhatnak erősebb, méhekre veszélyes vegyszereket, ha nincs virágbimbó a tábláin, valamint a szomszédos kultúrákban és a gyomnövények sem virágoznak, ha bármelyik feltétel fennáll, csak méhekre mérsékelten veszélyes vagy teljesen veszélytelen technológiát lehet alkalmazni – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: virágzás esetén a permetezést megkezdeni a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet és este kilenc óráig be kell fejeznie. Légi vegyszerezés esetén pedig csak egy óra áll rendelkezésre, napnyugtáig be kell fejezni. A helikopteres permetezéshez engedélyre van szüksége a gazdáknak a szakhatóságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában