nedű

2020.06.28. 20:00

Sokat kell a napnak még hét ágra sütni a jó borhoz

Negyedéves kiesést kellene behozniuk a balatoni borászoknak. A helyzetüket könnyítheti, hogy megnyílnak a magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére szolgáló pályázatok, közölte az Agrárminisztérium.

Kovács Gábor

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Buzássy László borász 14 hektár szőlőbirtokon gazdálkodik Lellén. Amikor a jelenlegi helyzetéről faggattuk, azonnal rávágta: egy negyedév egyszerűen kiesett.

– A borászatot súlyosan érintette a koronavírus okozta válság – fejtette ki bővebben. – Hónapok maradtak ki, a készletek a pincékben sokasodnak, és nem tudjuk, hogyan indul be az eladás. Ilyen körülmények között készülünk a következő szüretre. Teljesen indokolt volt a kormányzati döntés, hogy beindítják a krízislepárlást. Mielőbb meg kell oldani ezeket a problémákat, mielőtt hosszú távon éreztetnék a hatásukat.

A koronavírus okozta veszteséget még nem lehet számszerűsíteni, de néhány borásznál előfordulhat, hogy gondok lesznek az idei szüretkor, jósolta Pócz József balatonlellei borász. A környékükön kevés volt a csapadék, bár összesen 20-25 milliméter eső esett az utóbbi csapadékos hetekben. A szárazságot a szőlő átvészeli, ennél nagyobb gond, hogy a keresletet meghatározza, mennyi import bort hoznak be az országba, mert a ma már 18-20 eurocentért érkező olasz borok veszélyeztetik a magyar nedűt.

– A járvány alatt bezárt éttermekbe, vendéglátóhelyekre nem tudtunk szállítani, emiatt erős visszaesést könyvelhettünk el – foglalta össze Hujber Attila balatonboglári borász. – Azóta a Balaton éledezik, de Budapest még nem éledt fel úgy, ahogy kellene. A turisták, a nyaralók számának alakulása határozza majd meg, hogy mennyi borra lesz szükség a nyáron.

Hujber Attila szerint érzékenyen érinti a veszteség az ágazatot, ezért kell a támogatás. Az idei termésről optimistán beszélt: jókor jött az eső, bár a szőlő gyökerei mélyre nyúlnak, így nem érezték meg annyira az aszályt. A napfényes órák száma eddig kevés volt ugyan, de nincs késésben a természet a szőlészek naptára szerint, mert lehet még forró nyár. De az már biztosnak tűnik, hogy nem lesz korai szüret, mint az utóbbi években. Mindenütt sok a bor, tele vannak a pincék a korábbi évekről, ezért feltehetően az idén nyomott lesz az ár.

 

Több mint kilencmilliárd forint a támogatás összege

Több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós és nemzeti forrásokból a szőlőtermesztőknek és borászatoknak. Zöldszüretre június 22-étől június 30-áig, krízislepárlásra pedig júliustól lehet benyújtani támogatási kérelmeket. A krízislepárlás az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált készletek csökkentését szolgálja, megszüntetve a kínálati nyomást, egyben a párlat gyógyászati célra is használható. Egy liter bort 56,6 és 115 forint közötti nettó áron veszi át a lepárló.

Hamarosan megjelenik egy újabb támogatási rendelet, kizárólag a kis és közepes méretű borászatokat érintően, melyek a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és jó minőségű bort készítenek, mert ők szenvedték el a legnagyobb bevételkiesést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában