hazai egészség

2020.06.05. 11:30

Tejfogyasztásra ösztönöznek a 45. Tej Világnapon

Tekintettel a helyzetre, a Tej Terméktanács szerdán rendhagyó módon ünnepelte a 45. Tej Világnapot. Tejszív 11-es rangadó címmel online bajnokságra hívták ki az országot, s eközben tejfogyasztást ösztönző kampány is indult.

Harsányi Miklós

Középpontban a mezőgazdaság. Pénteken délelőtt megnyílt a VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok. Hazánk egyik meghatározó rendezvényén ezúttal kétszáznál is több kiállító vesz részt, a látogatók több mint 1000 állatot tekinthetnek meg. Számos szakmai program egészíti ki a három napos mezőgazdasági seregszemlét; a sertések, a szarvasmarhák és a lovakon kívül vaddisznókat, szarvasokat, őzeket és fácánokat is láthatnak az érdeklődők

Fotó: Lang Róbert

– Házi sajt, natúr joghurt, túró és tejföl: ezek hallatlanul népszerűek a vásárlók körében – mondta Makó Beáta, a balatonfenyvesi Két kakas gasztro és kézműves piac vezetője. – Úgy tapasztalom, a házi ízek rajongótábora egyre gyarapszik.

A somogyjádi ovisok a sajton és joghurton kívül időnként tejszeletet és túró rudit is majszolnak, máskor a pohár tejbe öntik a gabonapelyhet. Kurucz Gáborné, a Mesevár Óvoda vezetője azt mondta: az egészségtudatos táplálkozásra helyezik a hangsúlyt.

Szalai Károlyné somogyaszalói családi gazdálkodó szerint hiába a bőséges választék, időnként nem árt, ha központi akció vagy nagyszabású kampány irányítja a közfigyelmet a hazai, így a somogyi értékekre. – Az erősebb napokon 200–250 liter tejet is vásárolnak a kaposvári piacon nálunk – mondta. – A házi tej nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot, s a vevők értékelik a minőséget.

A kaposvári Kapos Coop Zrt. adatai szerint is kiegyensúlyozott a tej iránti kereslet. Hatta József kereskedelmi vezető azt mondta: a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz a tejet is érintette, a szokásosnál is több árut adtak el. Az utóbbi hetekben azonban visszaállt a szokásos mennyiség. Havonta 12–15 ezer liter tejet értékesítenek, s a toplista elején a trappista sajt, a túró és a kefir is megtalálható. A szakember kiemelte: csak magyar tejet forgalmaznak.

– Egészséges, ízletes és biztonságos: a hazai tej és tejtermékek mellett számos érv szól – emelte ki Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke. – Öröm, hogy a somogyi tejtermelők folyamatosan ellátják a helyi feldolgozót, s időről időre a tejtermékek felhozatala is megújul.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei tejkampány célja kettős. A klasszikus fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztók tájékoztatása is. Mint elmondta, a hazai tejfogyasztás az Európai Unió átlagának – 250 kiló – kétharmadát sem éri el. Az Agrár­minisztérium sajtóirodájának tájékoztatójából az is kiderült: a WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 kiló tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában