Minden napra Balaton

2020.07.29. 11:30

Cipőre vadászik a balatoni róka

Bűnbanda portyázik a balatoni településeken. Az éj leple alatt, de akár fényes nappal is akcióba lépnek. A károsultaktól azt lopják el, ami az üldözésben segítségükre lenne: a cipőiket.

Turbéki Bernadett

– Hajnalban még láttam a cipőmet a bejárat előtt, hétkor, amikor dolgozni indultam, már csak fél pár várt ott – mondta a fonyódi Csikós István. – Azt gondoltam: bárki is volt, lopta volna el mindkettőt!

Tűvé tette az udvart, de hiába, aztán másnap a közösségi médiában találkozott az ellopott cipőjével. Több száz méterre, a szomszéd utcában megtalálták és közzé tették a lábbeli fényképét egy másik fél párral együtt.

- Reggelente kutyát sétáltatok, s ekkor találkoztam egy utcabéli hölggyel, aki szintén a lábbelijét kereste. A szomszédból a vendégek cipői tűntek el – sorolta Valent Anna, aki két éve lakik Fonyódon, néhány száz méterre Csikóséktól. – A szomszédok arra kértek, nézzek körül én is a kertben, hátha meglesznek a lábbelik – tette hozzá. – Hazamentem, és két fél pár cipőt találtam. A fotóit feltettem egy fonyódi közösségi oldalra.

– Örültem, hogy nem dobtam ki a maradék fél párt – mondta Csikós István, hozzátéve: hamar kiderült a számukra, hogy rókák tréfálják meg őket sorozatosan.

Valent Anna meg is örökítette az egyik ravaszdit. – Velünk is megesett, hogy hat pár lábbelink volt szétszórva a kertben – tette hozzá.

A cipőpárosító történet első hallásra szórakoztatónak tűnhet, ám nagy veszélyt rejt magában. – A jelenség nem egyedi, a fiatal rókák szívesen játszanak a szagos prédával – mondta Bende Zsolt, aki hivatásos vadászként dolgozik nem messze az eset helyszínétől. Szerinte az ember a felelős azért, ami itt történik. – Ezek a rókák nem a berekből lopóznak ide, hanem már a lakott területeken születtek – mondta. – Cseppet sem félnek az embertől, s a felelőtlen hulladékkezelés kapcsán minden táplálékuk megvan – mondta. – Ezek az urbanizált rókák úgy kölykeznek akár egy barkácsáruházakban vásárolható kerti fészer alatt, mintha a berek nyugalmában tennék azt. Sőt, előfordul, hogy a nyaralótulajdonosok még segítenek is felnevelni a szaporulatot.

– Többször is tapasztaltam, hogy etetik a rókákat, sőt az is előfordul, hogy a kisgyerekek – a szülők jóváhagyásával – együtt játszanak a rókafiakkal az udvaron, vagy akár a kerti medencében is – mondta Bende Zsolt. – Amikor a róka megnő, és komolyan odakap a játék során, már nem tűnik olyan aranyosnak – tette hozzá.

Kórokozókat is hordozhatnak

Nem csak a harapás lehetősége miatt veszélyes közel engedni a ravaszdikat: olyan halálos betegségek tömkelegét hordozzák, amelyekre nincs gyógyír – mondta a vadász. – Nem is kell közvetlen kapcsolatba kerülni a vadállattal. Elég, ha az udvaron megszárad az ürüléke, amelyet egy gereblyézés során a szálló porral belélegzünk, és máris megtörténik a baj. Bizonyos kórságokra nincs is gyógymód. Ilyen a róka által hordozott férgesség egyik fajtája, amely több vadász halálát okozta már.

Bende Zsolt azt javasolja, hogy ha a gyerekek vagy a kutya játékához ért a ravaszdi, azt vagy dobják ki, vagy szakszerűen fertőtlenítsék le! Így kell tenni az elhurcolt és megkerült, összerágott, benyálazott cipőkkel is.

– Vannak olyan települések, ahol a lakosság egy emberként kérte az önkormányzatot, hogy vessenek véget a rókajáratnak – mondta Bende Zsolt. – Először az egy helyen lakóknak kell közös nevezőre jutniuk, hogy mindenki nyugalmát szolgálja, ha nem az udvarban élnek a rókák, mert amíg egyvalaki is marad, aki nevelgeti, eteti őket, vagy éppen nem tesz rendet a kertjében, nem lesz nyugalma a nyaralóknak – mondta a hivatásos vadász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában