fafelmérés

2020.07.27. 19:00

Egy új magyar találmánnyal vizsgálják Kaposvár fáit

A Fakopp vizsgálat után egy újabb magyar találmányú berendezéssel vizsgálják Kaposvár fáit. Egy két érzékelős szerkezetet kötöttek az ezüsthársakra, közben pedig csörgővel mozdították meg.

Góz Lilla

A Németh István fasor 23 méteres ezüsthársának az első vizsgálat szerint nincs komolyabb baja. – Nem tűnik korhadtnak a gyökér, azt látom, hogy tápanyag és vízhiánya van a 90 éves fának, amit minimális száradás figyelhető meg – mondta el Lövei Gergő, a Park- Erdő Studió Kft. favizsgálati ágazatvezetője. Az okleveles erdőmérnök hozzátette: végleges eredmény csak a többszöri vizsgálat után tud közölni.

A Németh István fasorban egyébként 109 ezüsthárs fa található. Legutóbb április végén a Noszlopy Gáspár utcában tizenhárom életveszélyes platánfát vágtak ki Kaposváron. Korábban a Fakopp elnevezésű műszerrel végzett vizsgálatok során a szakemberek felmérték, melyik fa milyen állapotban van.

A kivágásra ítélt mintegy tucatnyi, százévesnél is öregebb fa belseje úgy elkorhadt, hogy az akár szélcsendben is bajt okozhatott volna. Az eltávolított fák helyére újak kerülnek. A város tavaly indította el fásítási programját, amelynek részeként a következő években hatezer fa elültetését vállalták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában