újraéledő gazdaság

2020.07.19. 09:00

Járvány után felértékelődik a helyi gyártósor

Egy friss felmérés szerint felértékelődik a vészhelyzet után az európai gyártókapacitás.

Harsányi Miklós

Somogyi cégvezetők szerint döntő, hogy állandóan garantálni tudják a termelés folyamatosságát.

– A kiskereskedelemben főként a veszélyhelyzet elején okozott feszültséget az ellátási lánc sérülékenysége – közölte Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem kereskedelmi vezetője. – Előfordult, hogy az import élelmiszeripari késztermékek nem a megfelelő mennyiségben és időben jutottak el a boltokba. A kereskedelmi társaságoknak érdemes az eddiginél is nagyobb arányban Magyarországon beszerezni az árut.

A tejüzem a tejesdobozokat Hollandiából kapja, a kartont horvát partnerüktől veszik. Környezetvédelmi megfontolások miatt igyekeznek minél több helyi segéd-csomagolóanyagot felhasználni. Bár a határon túlról, Kaproncáról érkezik a csomagolókarton, de a cégükhöz földrajzilag ez van legközelebb. Szommer Gábor megnyugtatónak nevezte, hogy a beszállítói kör 95 százaléka belföldi. A járványidőszak tanulságait értékelik, s a tapasztalatokat beépítik a beszerzési döntéshozatalba.

– Szerencsés helyzetben voltunk a járvány idején, mivel külföldi megrendelésre dolgoztunk – mondta Tóth János, a csurgói Metallux Zrt. ügyvezető igazgatója. – Ausztriába gyártottunk galvanizáló berendezést, két hét múlva végzünk. A szükséges osztrák alapanyagot időben elraktároztuk.

Tóth János úgy vélte: az iparban kiemelt jelentősége van a folyamatos termelés biztosításának. Arra a felvetésre, hogy mikor változtatnák meg a jól bevált alapanyag-beszerzést, azt mondta: kizárólag abban az esetben, ha akadozna az ellátás. Szerinte ebben a helyzetben különösen lényeges a fejlesztés, ezért gépbeszerzésre, illetve telephely-bővítésre készül a 40 dolgozót alkamazó ipari társaság. Bolevácz László, a kaposvári Kapos Galván Kft. cégvezetője a járvány tanulságaira utalva azt hangsúlyozta: egyes kis- és középvállalkozások vezetői panaszkodtak, hogy nem tudtak hozzájutni az alapanyaghoz. Ezért akik kiforrott, helyi vagy régiós üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek, azok nagyon megbecsülik az együttműködést. Távoli térségek helyett továbbra is hűségesek maradnak német partnereikhez.

 

Átalakulás jön

– Európa veszíteni fog befektetési vonzerejéből a válság hatására, azonban felértékelődik a helyi gyártás kapacitása – mutat rá egy több mint 600 nemzetközi döntéshozó bevonásával készült felmérés. Az európai vállalatok részéről megnőtt az igény arra, hogy egy globális válsághelyzetben is garantálni tudják a termelés folytonásságát. A társaságok több mint egyharmada növelni kívánja a gyártási kapacitását a kontinensen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában